Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 70 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BOCZNIAKAMI:

  • spora garść boczniaków drobno pokrojonych
  • 1 cebula biała w drobną kosteczkę
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta kminku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 główka kapusty włoskiej

SKŁADNIKI NA SOS ŚMIETANOWO-PIECZARKOWY:

  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 300-350 ml śmietany do sosów
  • 1-2 łyżki mąki
  • małe pieczarki
  • olej/masło do smażenia
  • por
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Leniwe, niedzielne popołudnie i delikatne gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami, zawinięte w liście włoskiej kapusty i polane pieczarkowo-śmietanowym sosem – przepis na udany, rodzinny obiad w domowym zaciszu.

Na kamiennym blacie kuchennym stoi półmisek z gołąbkami polanymi sosem pieczarkowo-śmietanowym, obok półmiska stoi biała sosjerka wypełniona sesem.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami

Kaszę gryczaną wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na 250 ml kaszy będziemy potrzebować około 600 ml wody. Jeśli, tak jak ja, gotujecie kaszę nie z torebek, to pamiętajcie, żeby nie solić mocno wody – kasza w trakcie gotowania wchłonie płyn z garnka. Ugotowaną kaszę odcedzamy na drobnym sitku.

Na patelni podsmażamy pokrojone w drobną kostkę boczniaki z cebulką. Farsz doprawiamy majerankiem, rozmarynem, kminkiem, odrobiną pokrojonej natki pietruszki, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Farsz smażymy, aż grzyby się lekko zrumienią, a cebulka zmięknie.

Gołąbek z kaszą gryczaną i boczniakami zawinięty w liść włoskiej kapusty leży na białym talerzu.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Usmażone grzyby przekładamy do miski i mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Odstawiamy na bok do przestudzenia.

W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem łyżki cukru. Z kapusty usuwamy zewnętrze liście, a główkę wkładamy do wrzątku. Gotujemy 10-15 minut.

Kapustę wyciągamy z wody, delikatnie przekładamy na durszlak, żeby odciekła i przestygła. Następnie oddzielamy liście.

Na liściu kapusty układamy farsz z kaszy gryczanej i boczniaków. Zakładamy boki liścia i zwijamy gołąbka.

W garnku z szerokim dnem układamy na spodzie liście kapusty – mogą to być lekko uszkodzone liście z wierzchu, lub te malutkie z samego środka, których już nie użyjemy do gołąbków. Ja użyłam do gotowania gołąbków żeliwnego garnka typu brytfanka.

Na białym półmisku leżą gołąbki polane sosem pieczarkowo-śmietanowym, obok leżą sztućce do nałożenia porcji na talerz.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Gołąbki układamy w garnku jeden obok drugiego, tak żeby pokryły całe dno. Wlewamy wodę do około 3/4 wysokości gołąbków, dodajemy 2-3 liście laurowe i po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dolewamy przygotowany sos pieczarkowo-śmietanowy i delikatnie potrząsając garnkiem – mieszamy sos z wodą. Płynu powinno być tyle, żeby w miarę przykrył gołąbki.

Gołąbki dusimy przez 30 minut.

Sos pieczarkowo-śmietanowy

W sosjerce znajduje się sos pieczoarkowo-śmietanowy.
Sos pieczarkowo-śmietanowy

W garnku na maśle smażymy pora pokrojonego w cienkie pół talarki. Z małych pieczarek odcinamy nóżki – kapelusze przekrawamy na pół lub na cztery części, a nóżki drobno kroimy. Tak przygotowane pieczarki dodajemy do smażącego się pora. Po chwili dolewamy bulion i śmietanę i całość dusimy około 10 minut.

Odlewamy do kielicha blendera około 2 chochli sosu. Dodajemy około 1,5 łyżki mąki i blenderujemy całość. Gęsty płyn dolewamy do garnka i dusimy jeszcze 5 minut, aż sos cały zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na białym talerzu leży gołąbek z kaszą gryczaną i boczniakami zawinięty w liść włoskiej kapusty.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Na białym talerzu leży gołąbek z kaszą gryczaną i boczniakami zawinięty w liść włoskiej kapusty, obok stoi biały półmisek z gołąbkami.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Na białym talerzu leży gołąbek widocznym farszem z kaszą gryczaną i boczniakami zawinięty w liść włoskiej kapusty.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami w sosie pieczarkowo-śmietanowym