Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami w sosie pieczarkowo-śmietanowym
SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BOCZNIAKAMI:
- spora garść boczniaków drobno pokrojonych
- 1 cebula biała w drobną kosteczkę
- olej do smażenia
- masło do smażenia
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki majeranku
- szczypta kminku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 250 ml kaszy gryczanej niepalonej
- 1 główka kapusty włoskiej
SKŁADNIKI NA SOS ŚMIETANOWO-PIECZARKOWY:
- 125 ml bulionu warzywnego
- 300-350 ml śmietany do sosów
- 1-2 łyżki mąki
- małe pieczarki
- olej/masło do smażenia
- por
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Leniwe, niedzielne popołudnie i delikatne gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami, zawinięte w liście włoskiej kapusty i polane pieczarkowo-śmietanowym sosem – przepis na udany, rodzinny obiad w domowym zaciszu.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczniakami
Kaszę gryczaną wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na 250 ml kaszy będziemy potrzebować około 600 ml wody. Jeśli, tak jak ja, gotujecie kaszę nie z torebek, to pamiętajcie, żeby nie solić mocno wody – kasza w trakcie gotowania wchłonie płyn z garnka. Ugotowaną kaszę odcedzamy na drobnym sitku.
Na patelni podsmażamy pokrojone w drobną kostkę boczniaki z cebulką. Farsz doprawiamy majerankiem, rozmarynem, kminkiem, odrobiną pokrojonej natki pietruszki, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Farsz smażymy, aż grzyby się lekko zrumienią, a cebulka zmięknie.
Usmażone grzyby przekładamy do miski i mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Odstawiamy na bok do przestudzenia.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem łyżki cukru. Z kapusty usuwamy zewnętrze liście, a główkę wkładamy do wrzątku. Gotujemy 10-15 minut.
Kapustę wyciągamy z wody, delikatnie przekładamy na durszlak, żeby odciekła i przestygła. Następnie oddzielamy liście.
Na liściu kapusty układamy farsz z kaszy gryczanej i boczniaków. Zakładamy boki liścia i zwijamy gołąbka.
W garnku z szerokim dnem układamy na spodzie liście kapusty – mogą to być lekko uszkodzone liście z wierzchu, lub te malutkie z samego środka, których już nie użyjemy do gołąbków. Ja użyłam do gotowania gołąbków żeliwnego garnka typu brytfanka.
Gołąbki układamy w garnku jeden obok drugiego, tak żeby pokryły całe dno. Wlewamy wodę do około 3/4 wysokości gołąbków, dodajemy 2-3 liście laurowe i po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dolewamy przygotowany sos pieczarkowo-śmietanowy i delikatnie potrząsając garnkiem – mieszamy sos z wodą. Płynu powinno być tyle, żeby w miarę przykrył gołąbki.
Gołąbki dusimy przez 30 minut.
Sos pieczarkowo-śmietanowy
W garnku na maśle smażymy pora pokrojonego w cienkie pół talarki. Z małych pieczarek odcinamy nóżki – kapelusze przekrawamy na pół lub na cztery części, a nóżki drobno kroimy. Tak przygotowane pieczarki dodajemy do smażącego się pora. Po chwili dolewamy bulion i śmietanę i całość dusimy około 10 minut.
Odlewamy do kielicha blendera około 2 chochli sosu. Dodajemy około 1,5 łyżki mąki i blenderujemy całość. Gęsty płyn dolewamy do garnka i dusimy jeszcze 5 minut, aż sos cały zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.