Pierogi z farszem z ziemniaków, duszonego na maśle pora i z odrobiną natki pietruszki

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI:

  • 400 ml mąki pszennej
  • około 200 ml gorącej wody
  • około 45 ml oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA FARSZ Z ZIEMNIAKÓW, PORA I NATKI PIETRUSZKI:

  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości
  • około 10 cm kawałek pora
  • pół pęczka natki pietruszki
  • masło
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło
  • mleko
  • świeży koperek do podania

Sposób przygotowania:

Na świątecznym stole królują potrawy z dodatkiem kapusty kiszonej i grzybów, co nie koniecznie wskazane jest do spożycia dla maluszków. Jako, że w naszej rodzinie pojawił się właśnie taki mały urwis, to i dla niego coś na stole musi stanąć, w końcu kolacje wigilijną zjemy wszyscy razem 🙂

Na białym talerzu z niebieskim zdobieniem leżą ugotowane pierogi posypane odrobiną koperku i polane masłem. Obok talerza leży maselniczka, nóż, karafka z wodą i szklanka.
Pierogi z farszem z ziemniaków, duszonego na maśle pora i z odrobiną natki pietruszki

Wersja dania, które stanie na świątecznym stole dla Piotrusia będzie w nieco zmodyfikowanej wersji – choćby bez dodatku soli 🙂 – w końcu tak małemu dziecku jej nadmiar nie jest do niczego potrzebny.

Ciasto na pierogi

Na drewnianej stolnicy leży mąka lekko zmieszana z olejem i wodą.
Ciasto na pierogi

Na stolnice wysypujemy mąkę pszenną. Robimy dołek i wlewamy do niego olej. Za pomocą widelca lekko zagarniamy mąkę ze ścianek i łączymy ją z olejem. Następnie w taki sam sposób dolewamy wodę – partiami i powoli łączymy ją z mąką.

Kiedy płyn wchłonie większość wody – możemy zacząć wyrabiać ciasto rękoma.

Gotowe ciasto odkładamy na chwilę na bok, żeby odpoczęło. Zabezpieczamy je ściereczką, żeby nie wyschło.

Ziemniaczany farsz do pierogów

Na blacie kuchennym, w białej misce jest farsz z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem pora, tatki pietruszki i lubczyku.
Farsz do pierogów

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.

Cieniutko pokrojonego pora podduszamy na odrobinie masła – por ma nabrać maślanego aromatu, a nie kąpać się w maśle. Doprawiamy go do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do nich odrobinę masła i mleka. Ubijamy dokładnie na gładkie purée.

Do ziemniaków dodajemy podduszonego pora, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, roztarty w palcach suszony lubczyk i jeśli jest potrzeba szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do miski.

Farsz przed nałożeniem na ciasto musi wystygnąć.

Pierogi z farszem z ziemniaków, duszonego pora i z dodatkiem odrobiny natki pietruszki

Na stolnicy leży rozwałkowane ciasto na pierogi z wyciętymi kołami., na których nałożony jest farsz.
Pierogi z farszem z ziemniaków, duszonego na maśle pora i z odrobiną natki pietruszki

Gotowe ciasto na pierogi dzielimy na 2-3 porcje, a każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Za pomocą szklanki lub metalowej obręczy wykrawamy koła.

Łyżką nakładamy farsz na ciasto, a następnie zlepiamy jego brzegi i palcami formułujemy ozdobną falbankę.

Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia. Możemy je podać z odrobiną masła i posiekanym świeżym koperkiem.

Na białym talerzu z niebieskim zdobieniem leżą ugotowane pierogi posypane odrobiną koperku i polane masłem.
Pierogi z farszem z ziemniaków, duszonego na maśle pora i z odrobiną natki pietruszki
Na białym talerzu z niebieskim zdobieniem leżą ugotowane pierogi posypane odrobiną koperku i polane masłem. Jeden z pierogów jest przecięty w połowie i widać w środku farsz.
Pierogi z farszem z ziemniaków, duszonego na maśle pora i z odrobiną natki pietruszki
Na złoty widelec nadziana jest połowa pieroga z widocznym farszem.  W tle widać biały talerz z niebieskim zdobieniem, na którym leżą pierogi.
Pierogi z farszem z ziemniaków, duszonego na maśle pora i z odrobiną natki pietruszki