Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 65 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA:

  • 300 ml mąki gryczanej (plus mąka do podsypania na stolnicy)
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • około 70 g masła
  • 1 jajko
  • cukier puder na lukier
  • ozdoby do ciasteczek

Sposób przygotowania:

W tym roku klimat świąt jest mi szczególnie bliski. Drugich takich świąt nie będzie! A czekam na nie, jak dziecko na wymarzony prezent i tylko w duchu boje się, że za szybko miną. Na szczęście atmosfera świąteczna panuje u nas już od jakiegoś czasu, światełka choinkowe rozpromieniają dodatkowo wieczory, a każdy z nas ma sweter z reniferem już gotowy na wigilię 🙂

Na kratce do studzenia ciasta leżą kruche ciasteczka polane lukrem i obsypane srebrnymi, jadalnymi koralikami. Obok kratki stoi kubek.
Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem

Z nieukrywaną wręcz przyjemnością lepiłam dziś te ciasteczka – gotowe chowam do puszki i dam rodzicom razem ze zdjęciami Bobiaczka – czy można podarować lepszy prezent niż ten prosto z serca? 🙂

Świąteczne kruche ciasteczka

Przygotowanie tych kruchych ciasteczek jest dziecinnie proste i zapewniam Was, że zdążycie spokojnie upiec cały zapas do świąt 🙂

Hmmm… a może by tak w tym okresie przedświątecznym dosypać im odrobiny cynamonu, albo mieszanki przypraw do piernika? Wtedy dostaniecie kruche ciasteczka z korzenną nutą, które będzie można chrupać do herbaty z goździkami i pomarańczą. Myślę, że na tą ilość ciasta spokojnie ćwierć łyżeczki wystarczy.

Na marmurowej stolnicy, na kawałku rozwałkowanego ciasta, wykrojone są kształty ciastek. Wykrojnik leży obok ciasta.
Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem
Na marmurowej stolnicy, na kawałku rozwałkowanego ciasta, wykrojone są kształty ciastek. Wykrojnik leży obok ciasta.
Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem

Zimne masło pokrojone w kostkę łączymy z mąką, skrobią kukurydzianą, cukrem pudrem i jajkiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto rękoma.

Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na cienki płat. Za pomocą foremki do ciastek wykrawamy kształty – i tak, aż zużyjemy całe ciasto.

Ciasteczka układamy na blasze ciasno – zachowają swój kształt – i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia leża upieczone kruche ciasteczka w kształcie reniferów.
Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem

Upieczone i wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i… czym tylko chcecie – u mnie to były srebrzyste koraliki. Ciasteczka możemy zostawić również bez ozdób – też będą pyszne 🙂

Mi wyszły dwie blachy pełne aniołków i reniferów.

Mąkę gryczaną i skrobię kukurydzianą znajdziecie tutaj.

Na kratce do studzenia ciasta leżą kruche ciasteczka polane lukrem.
Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem
Na marmurowej stolnicy leżą kruche ciasteczka w kształcie aniołków. Obok stoi różowy kubek i leży, zatopiona w lukrze, miedziana łyżeczka. Stolnica leży na kuchennym blacie.
Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem
Na marmurowej stolnicy leżą kruche ciasteczka w kształcie aniołków.
Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem
Na kratce do studzenia ciasta leżą kruche ciasteczka polane lukrem i obsypane srebrnymi, jadalnymi koralikami.
Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem