Zimowy sernik pomarańczowy z glazurą z pomarańczy i tymianku
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ DO SERNIKA:
- 1 kg sera twarogowego do sernika
- 150 ml cukru
- 3 jajka
- ćwierć łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki konfitury z pomarańczy
- 45 ml skrobia kukurydzianej
- 2 łyżki mleczka kokosowego w puszce (twardej części)
SKŁADNIKI NA SPÓD DO SERNIKA:
- 200 g herbatników
- 70 g miękkiego masła
SKŁADNIKI NA POMARAŃCZOWO-TYMIANKOWĄ GLAZURĘ:
- 1 pomarańcza pokrojona w cząstki
- sok z 1 pomarańczy
- świeży tymianek
- cukier
Sposób przygotowania:
Grudzień pachnie dla mnie jodłą i pomarańczami…
Wigilia w tym roku wypadła w moim domu rodzinnym. Podzieliśmy pracę pomiędzy 4ry rodziny i mi przypadło, poza przygotowaniem dań dla Piotrusia – również pieczenie ciast. W moim domu nie może zabraknąć murzynka, ale poza murzynkiem chodził za mną cudownie wilgotny i kremowy sernik pachnący grudniem, pachnący pomarańczami!
Przygotowanie sernika to zaledwie kilka minut, a potem trzeba się uzbroić w odrobinę cierpliwości 🙂
Spód do sernika
Herbatniki, wraz z miękkim masłem mielimy w blenderze na tak zwany mokry piach.
Tortownicę, w której będziemy piec sernik, wykładamy papierem do pieczenia. Na papier przekładamy masę z herbatników i dokładnie dociskamy ją palcami do dna.
Zamiast herbatników, można użyć ciasteczek korzennych lub dodać przyprawy do piernika, ale mi zależało na dominującym smaku i zapachu pomarańczy 🙂
Kremowa masa serowa
Do dużej miski przekładamy ser twarogowy mielony, dodajemy cukier, jajka, skrobię kukurydzianą, mleczko kokosowe, konfiturę z pomarańczy, jajka i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem, ale niezbyt długo, żeby masa się nie napowietrzyła.
Jeśli w masie serowej znajdzie się za dużo powietrza – sernik może za bardzo wyrosnąć, a następnie opaść, a my chcemy mieć piękny i równy sernik.
Glazura pomarańczowo-tymiankowa
W rondelu podgrzewamy wyciśnięty sok z pomarańczy (moja była bardzo soczysta!) z cukrem, listkami świeżego tymianku i jedną pomarańczą pokrojoną w małe kawałeczki, które w trakcie gotowania dodatkowo się rozpadną.
Całość gotujemy tak długo, aż masa zrobi się gęsta – jak ciepły, płynny dżem pomarańczowy. Ilość cukru i tymianku już zależy od Waszych upodobań – ja dałam 2 łyżki cukru i około 1 łyżki świeżego tymianku – jest wyczuwalny, ale nie dominuje nad pomarańczą.
Zimowy sernik pomarańczowy
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni w opcji grzanie góra-dół.
Tortownicę, z wyłożonym spodem z herbatników, szczelnie owijamy folią aluminiową z zewnątrz. Sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej.
Na herbatnikowy spód wylewamy masę serowo-pomarańczową. Potrząsamy formą, żeby masa równo się rozlała i wstawiamy ciasto do piekarnika.
Ciasto pieczemy 1 godzinę i 45 minut lub do suchego patyczka, w kąpieli wodnej, tzn., że tortownicę z ciastem wkładamy do głębokiego naczynia np. głębokiej brytfanki, lub głębokiej blachy z piekarnika i wlewamy wodę. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy.
Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia – najlepiej zostawić go na całą noc. Przestudzony sernik polewamy glazurą pomarańczową z dodatkiem świeżego tymianku. Ciasto możemy również udekorować kilkoma gałązkami tymianku.