Bardzo czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, czekoladowym kremem i czekoladową posypką
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BABECZKI:
- 300 ml mąki pszennej
- 100 g masła roztopionego
- 100 g gorzkiej czekolady 70% roztopionej
- 50 g gorzkiej czekolady 90% drobno posiekanej
- około 140 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3-4 łyżki kakao
- 5-6 łyżek cukru
- 2 jajka
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM DO BABECZEK:
- 200 ml śmietanki do deserów i ciast 30%
- 50 g gorzkiej czekolady 90% roztopionej
- 1 łyżeczka masła
- odrobina mleka
- cukier puder
- posypka czekoladowa/tarta czekolada
Sposób przygotowania:
Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, czekoladowym kremem i czekoladową posypką… Czy to nie brzmi jak drzwi do raju? Po wgryzieniu się w tak bardzo czekoladową babeczkę znikają wszystkie troski, zmartwienia, kłopoty i kłopociki, a zostaje jedynie szeroki uśmiech na twarzy!
Te babeczki to mój hołd dla czekolady!
Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady
Na mojej stronie znajdziecie już przepis na czekoladowe babeczki – tutaj! Tym razem chciałam wynieść czekoladę ponad wszystko i bardzo mocno ją zaakcentować. Myślę, że bardziej czekoladowych muffinek zrobić już nie można 🙂
W rondelku rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady 70% razem z kawałkiem masła. Po roztopieniu składników, odstawiamy je na bok, żeby lekko przestygły.
W misce łączymy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakaem, cukrem, mlekiem i jajkami. Składniki mieszamy i w trakcie miksowania wlewamy roztopioną i przestudzoną czekoladę z masłem. Kiedy masa będzie już jednolita możemy dodać 50 gramów drobno pokrojonej gorzkiej czekolady i całość dokładnie wymieszać łyżką.
Masę przekładamy do formy na babeczki. Ja swoją wyłożyłam papilotkami, a papilotki napełniłam do około 3/4 wysokości. Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 25 minut.
Z tej ilości masy wyszło mi 15 pięknie wyrośniętych babeczek.
Krem czekoladowy
Kremy do ciast i babeczek zawsze robię na bazie serka mascarpone i tu też tak miało być, niestety wieczorne zakupy zweryfikowały nieco mój plan i tym razem krem powstał na tylko bazie słodkiej śmietanki do ciast i deserów.
Krem, choć wyszedł fajny, to bez dodatku mascarpone nie jest tak sztywny, ale też nie rozlewa się na babeczkach (nie spływa z nich). Jeśli chcielibyście swoje babeczki wykończyć finezyjną dekoracją wyciśniętą ze szprycy – po prostu dodajcie serek, jeśli wystarczy Wam kleks kremu – zostawcie samą śmietankę.
Schłodzoną śmietankę przelałam do miski i ubiłam na sztywno. Dodałam do niej cukier puder – około 3 łyżek – roztopioną gorzką czekoladę 90% z dodatkiem łyżeczki masła i odrobiną mleka i całość dokładnie wymieszałam sylikonową łopatką.
Nałożyłam krem na babeczki, a całość udekorowałam czekoladową posypką (takie posypki dostaniecie w większość supermarketów). Przed nałożeniem krem chłodzimy.
Zamiast posypki można użyć tartej czekolady.