Gryczane gofry marchewkowe z kremowym serkiem i konfiturą żurawinową

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA GRYCZANE GOFRY:

  • 300 ml mąki gryczanej
  • około 400 ml mleka roślinnego
  • 1 marchewka (moja była z tych większych)
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 rozgnieciony banan
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

SKŁADNIKI NA DODATKI DO GOFRÓW:

  • kremowy serek kanapkowy
  • konfitura z żurawin lub inna ulubiona
  • ulubione dodatki do gofrów :)

Sposób przygotowania:

Tak sobie czasem myślę, że wszystko co jest z dodatkiem marchewki jest pyszne 🙂 uwielbiam ciasto marchewkowe i marchewkowe muffiny i zupę krem z marchewki i surówkę marchewkową, więc dlaczego marchewkowe gofry miałyby się nie udać?

I tak oto, przy pomocy mojego nieocenionego asystenta i głównego testera, powstały marchewkowe gofry z mąki gryczanej, bez dodatku cukru (no, chyba, że lubicie – zawsze można dosypać). Substancję dosładzającą stanowi tu banan.

Gryczane gofry marchewkowe z kremowym serkiem i konfiturą żurawinową

Gofry po upieczeniu są chrupiące – na drugi dzień są miękkie, ale nie gąbczaste. Z przygotowanej ilości ciasta wyjdzie ich spokojnie na porządne śniadanie dla czterech osób :)lub na spokojne podjadanie przez dwa dni – tylko pamiętajcie o odpowiednim zabezpieczeniu gofrów na noc, żeby nie wyschły. Ja zazwyczaj w przypadku gofrów lub naleśników zabezpieczam je poprzez przykrycie głębokim talerzem lub miską.

Jak przygotować marchewkowe gofry?

Gryczane gofry marchewkowe leżą na białym talerzu śniadaniowym.
Gryczane gofry marchewkowe

Do dużej miski, na drobnych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko. Dodajemy rozgniecionego banana, mąkę gryczaną (można zastąpić pszenną), mleko, roztopione masło, jajko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.

Za pomocą chochli nakładamy porcję ciasta do gofrownicy i pieczemy – moje piekłam 10 minut, ale oczywiście czas pieczenia zależy od mocy i wielkości gofrownicy.

Gofry podałam z kremowym serkiem kanapkowym i/lub z konfiturą z żurawiny. Smak słodki nie jest tu dominujący, więc jeśli nie dodacie dodatkowego cukru spokojnie możecie je podać na słono.

Takie śniadanie, czy taki lunch pokochają i mali i duzi domownicy! A można je podać również na deser 🙂

Gryczane gofry marchewkowe z kremowym serkiem i konfiturą żurawinową
Gryczane gofry marchewkowe z kremowym serkiem i konfiturą żurawinową