Migdałowe babeczki z kremem śmietankowym i kolorowymi perełkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI NA MASĘ NA BABECZKI:

  • 300 ml mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • około 100 g roztopionego masła (można zastąpić około 100 ml oleju z pestek winogron)
  • 2 jajka
  • około 120 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdału

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 200 ml śmietanki do ciast i deserów
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder
  • kolorowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki to taki rodzaj wypieków, które doskonale sprawdzą się na przyjęciu, czy pikniku, a także zawsze będzie świetnie pasować do popołudniowej kawy 🙂 Ich przygotowanie jest banalne, a czas pieczenia to zaledwie 25 minut!

Migdałowe babeczki

Do dużej miski przesypujemy mąkę pszenną i dodajemy do niej cukier, roztopione masło, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sodę i ekstrakt z migdałów. Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera i mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i w miarę gęsta.

Na blacie kuchennym, na marmurowej stolnicy stoi forma na babeczki z włożonymi papilotkami i masą ciasta.
Migdałowe babeczki z kremem śmietankowym i kolorowymi perełkami

Formę na babeczki wykładamy papilotkami i każdą z nich napełniamy masą. Papilotki wypełniamy mniej więcej w 3/4 wysokości.

Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu przekładamy je na cukierniczą kratkę i studzimy.

Krem śmietankowy

W misce łączymy słodką śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem. Krem przed nałożeniem musimy bardzo dobrze schłodzić.

Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Na koniec całość posypujemy kolorowymi perełkami.

Migdałowa babeczka z kremem śmietankowym i kolorowymi perełkami na deserowym talerzyku na stole.
Migdałowe babeczki z kremem śmietankowym i kolorowymi perełkami
Migdałowa babeczka z kremem śmietankowym i kolorowymi perełkami na deserowym talerzyku na stole.
Migdałowe babeczki z kremem śmietankowym i kolorowymi perełkami