Migdałowe babeczki z kremem śmietankowym i kolorowymi perełkami
SKŁADNIKI NA MASĘ NA BABECZKI:
- 300 ml mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- około 100 g roztopionego masła (można zastąpić około 100 ml oleju z pestek winogron)
- 2 jajka
- około 120 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdału
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 200 ml śmietanki do ciast i deserów
- 250 g serka mascarpone
- cukier puder
- kolorowe perełki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Babeczki to taki rodzaj wypieków, które doskonale sprawdzą się na przyjęciu, czy pikniku, a także zawsze będzie świetnie pasować do popołudniowej kawy 🙂 Ich przygotowanie jest banalne, a czas pieczenia to zaledwie 25 minut!
Migdałowe babeczki
Do dużej miski przesypujemy mąkę pszenną i dodajemy do niej cukier, roztopione masło, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sodę i ekstrakt z migdałów. Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera i mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i w miarę gęsta.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami i każdą z nich napełniamy masą. Papilotki wypełniamy mniej więcej w 3/4 wysokości.
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu przekładamy je na cukierniczą kratkę i studzimy.
Krem śmietankowy
W misce łączymy słodką śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem. Krem przed nałożeniem musimy bardzo dobrze schłodzić.
Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Na koniec całość posypujemy kolorowymi perełkami.