Tarta malinowa z musem z malin i polewą czekoladową
SKŁADNIKI NA SPÓD DO TARTY:
- 400 ml mąki pszennej
- 1 jajko
- około 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
SKŁADNIKI NA MUS MALINOWY:
- 500 g mrożonych malin przetartych na drobnym sitku
- 250 ml kefiru
- 4 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
- *4-6 łyżek cukru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g czekolady gorzkiej 70-90%
- 100 g czekolady mlecznej
- chlust mleka
Sposób przygotowania:
Dziwnie wysoka temperatura za oknem (12 stopni na plusie w lutym…) przywołuje chęć na nieco lżejsze i bardziej wiosenne ciasta. I choć paleta owoców sezonowych jeszcze nie do końca pozwala na cieszenie się nimi, to na pomoc przychodzą owoce mrożone – jestem z tych co wolą kupić paczkę mrożonych malin, niż kupować je teraz świeże.
Mus malinowy do malinowego farszu
Do rondelka przekładamy paczuszkę mrożonych malin. Podgrzewamy je na średnim ogniu – maliny mają się całkowicie rozpaść. Gotową, gorącą pulpę malinową przecieramy dokładnie przez drobne sitko i odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzoną pulpę malinową przelewamy do dużej miski. Dodajemy kefir, jajka, skrobię kukurydzianą i cukier. Ilość cukru dostosujcie do kwaśności pulpy malinowej, ale też nie dodawajcie go zbyt dużo, ponieważ całość polana będzie słodką polewą czekoladową, więc dobrze by było, żeby kwaśność malin zrównoważyła smak.
Kruchy spód do tarty
Na stolnicy lub w dużej misce łączymy ze sobą mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, szczyptę soli i cukier. Wszystko dokładnie zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto formułujemy w kulę.
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy, w której będziemy piec tartę. Ostrożnie przekładamy ciasto i dokładnie wylepiamy formę. Spód nakłuwamy widelcem.
Formę na tartę z ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.
Polewa czekoladowa
W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady gorzkiej i tabliczkę czekolady mlecznej. W trakcie roztapiania dolewamy chlust mleka – czekolada ma być gęsta, ale płynna.
Tarta malinowa z musem z przetartych malin i polewą czekoladową
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Malinową masę przelewamy na schłodzony spód do tarty. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Gotowe ciasto stopniowo wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę cukierniczą do całkowitego wystudzenia tzn. najpierw uchylamy drzwiczki, następnie ciasto w formie przekładamy na kratkę, a na koniec wyciągamy je z formy (podobne czynności wykonujemy przy serniku, żeby sernik nie pękał).
Przestudzoną tartę z musem malinowym polewamy czekoladową polewą. Kwaśność malin i słodycz polewy idealnie ze sobą współgrają. W sezonie letnim tartę można przyozdobić świeżymi owocami i kilkoma listkami mięty 🙂