Tarta malinowa z musem z malin i polewą czekoladową

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA SPÓD DO TARTY:

  • 400 ml mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

SKŁADNIKI NA MUS MALINOWY:

  • 500 g mrożonych malin przetartych na drobnym sitku
  • 250 ml kefiru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • *4-6 łyżek cukru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g czekolady gorzkiej 70-90%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • chlust mleka

Sposób przygotowania:

Dziwnie wysoka temperatura za oknem (12 stopni na plusie w lutym…) przywołuje chęć na nieco lżejsze i bardziej wiosenne ciasta. I choć paleta owoców sezonowych jeszcze nie do końca pozwala na cieszenie się nimi, to na pomoc przychodzą owoce mrożone – jestem z tych co wolą kupić paczkę mrożonych malin, niż kupować je teraz świeże.

Tarta z musem malinowym i polewą czekoladową leży na talerzyku deserowym. Ozdobiona jest listkiem mięty.
Tarta malinowa z musem z przetartych malin i polewą czekoladową

Mus malinowy do malinowego farszu

Do rondelka przekładamy paczuszkę mrożonych malin. Podgrzewamy je na średnim ogniu – maliny mają się całkowicie rozpaść. Gotową, gorącą pulpę malinową przecieramy dokładnie przez drobne sitko i odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzoną pulpę malinową przelewamy do dużej miski. Dodajemy kefir, jajka, skrobię kukurydzianą i cukier. Ilość cukru dostosujcie do kwaśności pulpy malinowej, ale też nie dodawajcie go zbyt dużo, ponieważ całość polana będzie słodką polewą czekoladową, więc dobrze by było, żeby kwaśność malin zrównoważyła smak.

Kruchy spód do tarty

Na stolnicy lub w dużej misce łączymy ze sobą mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, szczyptę soli i cukier. Wszystko dokładnie zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto formułujemy w kulę.

Tarta z musem malinowym i polewą czekoladową leży na talerzyku deserowym. Ozdobiona jest listkiem mięty. Kawałeczek tarty odkrojony został widelczykiem do ciasta.
Tarta malinowa z musem z przetartych malin i polewą czekoladową

Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy, w której będziemy piec tartę. Ostrożnie przekładamy ciasto i dokładnie wylepiamy formę. Spód nakłuwamy widelcem.

Formę na tartę z ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady gorzkiej i tabliczkę czekolady mlecznej. W trakcie roztapiania dolewamy chlust mleka – czekolada ma być gęsta, ale płynna.

Tarta malinowa z musem z przetartych malin i polewą czekoladową

Tarta z musem malinowym i polewą czekoladową leży na talerzyku deserowym. Ozdobiona jest listkiem mięty. Kawałeczek tarty odkrojony został widelczykiem do ciasta.
Tarta malinowa z musem z przetartych malin i polewą czekoladową

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.

Malinową masę przelewamy na schłodzony spód do tarty. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Gotowe ciasto stopniowo wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę cukierniczą do całkowitego wystudzenia tzn. najpierw uchylamy drzwiczki, następnie ciasto w formie przekładamy na kratkę, a na koniec wyciągamy je z formy (podobne czynności wykonujemy przy serniku, żeby sernik nie pękał).

Przestudzoną tartę z musem malinowym polewamy czekoladową polewą. Kwaśność malin i słodycz polewy idealnie ze sobą współgrają. W sezonie letnim tartę można przyozdobić świeżymi owocami i kilkoma listkami mięty 🙂

Tarta z musem malinowym i polewą czekoladową leży na talerzyku deserowym. Ozdobiona jest listkiem mięty.
Tarta malinowa z musem z przetartych malin i polewą czekoladową
Tarta z polewą czekoladową stygnie na cukierniczej kratce na blacie kuchennym.
Tarta malinowa z musem z przetartych malin i polewą czekoladową