Dahl z zieloną soczewicą - #podróżekulinarne #palcempomapie

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA DAHL Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ:

  • 300 ml zielonej soczewicy
  • 800 ml pomidorów w puszce (krojone)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • *sól
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 300-500 ml wody
  • masło/olej do smażenia
  • jogurt – 1 łyżka na porcję do podania
  • *suszone płatki chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Konkretne i sycące danie rodem z kuchni indyjskiej, czyli w ramach podróży kulinarnych palcem po mapie przenosimy się na słoneczny i aromatyczny Półwysep Indyjski w Azji Południowej. Prawda, że na samą myśl o tak dalekiej wyprawie zrobiło się nieco przyjemniej 🙂 a wystarczy czasem po prostu wejść do kuchni… no dobrze, w zupełności się z Wami zgadzam – to nie to samo, no ale sami przyznajcie kto nie lubi takich małych, kulinarnych wypadów na drugi koniec świata? 🙂

Do miseczki nałożona została porcja indyjskiej potrawy - dahl z zielonej soczewicy. Dahl został podany z łyżką jogurtu naturalnego. W tle stoi miseczka jogurtu i jeszcze jedna porcja dania.
Dahl z zieloną soczewicą, jogurtem i natką pietruszki

Dahl z zielonej soczewicy

W garnku, na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z drobno posiekanym czosnkiem i czerwoną papryką. Smażące się warzywa doprawiamy mieszanką przypraw garam masala, wędzoną papryką, tartym imbirem, pieprzem ziołowym i solą. Jeśli chcielibyście, żeby Wasz dahl był pikantny – dodajcie teraz np. suszone płatki chili lub ostrą papryczkę.

Warzywa wraz z przyprawami dokładnie mieszamy. Przesmażamy jeszcze kilka minut – uważajcie, żeby przyprawy nie zaczęły się palić, a jedynie podczas smażenia, żeby wydobył się z nich aromat.

W żeliwnym garnku znajduje się ugotowany dahl z zielonej soczewicy. garnek stoi na blacie przykrytym ściereczką.
Dahl z zieloną soczewicą, jogurtem i natką pietruszki

Do garnka dolewamy 2 puszki pomidorów krojonych (w sezonie letnim zastąpcie je 2 kilogramami pokrojonych pomidorów), duży kubek zielonej soczewicy i posiekaną natkę pietruszki. Dolewamy wody – około 500 ml – tyle powinno wystarczyć, żeby potrawa była gęsta, a soczewica spokojnie napęczniała.

Dahl gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 35 minut tj. aż soczewica się ugotuje, będzie miękka, ale jeszcze się nie rozpadnie.

Danie podajemy z ryżem, z dodatkiem indyjskiego chlebka – naan lub chapati, lub samo z odrobiną jogurtu.

Do miseczki nałożona została porcja indyjskiej potrawy - dahl z zielonej soczewicy. Dahl został podany z łyżką jogurtu naturalnego. obok miski leży miseczka z jogurtem i czarna łyżka do zupy. Pod porcją dania leży biała, płócienna ściereczka.
Dahl z zieloną soczewicą, jogurtem i natką pietruszki
Do miseczki nałożona została porcja indyjskiej potrawy - dahl z zielonej soczewicy. Dahl został podany z łyżką jogurtu naturalnego.
Dahl z zieloną soczewicą, jogurtem i natką pietruszki
Do miseczki nałożona została porcja indyjskiej potrawy - dahl z zielonej soczewicy. Dahl został podany z łyżką jogurtu naturalnego. W tle stoi miseczka jogurtu i jeszcze jedna porcja dania.
Dahl z zieloną soczewicą, jogurtem i natką pietruszki