Śniadaniowe racuchy z jabłkiem, cynamonem i odrobiną wanilii (bez cukru)
SKŁADNIKI NA RACUCHY Z JABŁKAMI:
- 300 ml mąki pszennej
- 200 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii (ekstrakt naturalny)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki kefiru
- 1 jajko
- 2 jabłka
- masło/olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Śniadaniowa wersja pysznego deseru, czyli cieplutkie racuchy z jabłkami pachnące cynamonem i wanilią bez dodatku cukru. Nadają się do schrupania przez wszystkich domowników – nawet tych sceptycznie nastawionych do potraw bez cukrowych. Proste i pyszne – czego chcieć więcej? 🙂
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wsypujemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dolewamy mleko i kefir, dodajemy wanilię i jajko i całość dokładnie mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita – dorzucamy pokrojone jabłka i jeszcze raz, delikatnie mieszamy, żeby ciasto dokładnie oblepiło pokrojone owoce.
Racuszki smażymy na patelni z obu stron.
Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie i nie wymagają żadnych dodatków. U nas znikają w zaskakująco szybkim tempie 🙂