Śniadaniowe racuchy z jabłkiem, cynamonem i odrobiną wanilii (bez cukru)

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI NA RACUCHY Z JABŁKAMI:

  • 300 ml mąki pszennej
  • 200 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii (ekstrakt naturalny)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 łyżki kefiru
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • masło/olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śniadaniowa wersja pysznego deseru, czyli cieplutkie racuchy z jabłkami pachnące cynamonem i wanilią bez dodatku cukru. Nadają się do schrupania przez wszystkich domowników – nawet tych sceptycznie nastawionych do potraw bez cukrowych. Proste i pyszne – czego chcieć więcej? 🙂

Na złotym widelcu znajduje się kawałek racucha z jabłkami. W tle widać talerz z racuchami.
Śniadaniowe racuchy z jabłkiem, cynamonem i odrobiną wanilii (bez cukru)

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wsypujemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dolewamy mleko i kefir, dodajemy wanilię i jajko i całość dokładnie mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita – dorzucamy pokrojone jabłka i jeszcze raz, delikatnie mieszamy, żeby ciasto dokładnie oblepiło pokrojone owoce.

Racuszki smażymy na patelni z obu stron.

Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie i nie wymagają żadnych dodatków. U nas znikają w zaskakująco szybkim tempie 🙂

Na białym talerzu leży porcja racuchów z jabłkami.
Śniadaniowe racuchy z jabłkiem, cynamonem i odrobiną wanilii (bez cukru)
Na złotym widelcu znajduje się kawałek racucha z jabłkami. W tle widać talerz z racuchami.
Śniadaniowe racuchy z jabłkiem, cynamonem i odrobiną wanilii (bez cukru)