Bardzo orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, podana z polewą czekoladową
SKŁADNIKI NA BARDZO ORZECHOWĄ BABKĘ:
- 100 g orzechów laskowych
- spora garść orzechów włoskich
- 200 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mąki pszennej
- 2 łyżki masła orzechowego
- około 100 ml mleka migdałowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady 74%
- odrobina mleka migdałowego
- 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Wymarzyła mi się babka orzechowa, ale taka naładowana orzechami po same brzegi, która orzechami smakuje i pachnie, i którą faktycznie można nazwać babką orzechową.
Babka bardzo orzechowa polana czekoladą
W blenderze mielimy sporą garść orzechów włoskich i 100 g orzechów laskowych. Masę orzechową przekładamy do miski. Powinno jej być łącznie około 400 ml.
Do orzechów dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Suche składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.
W dużej misce ucieramy 200 g miękkiego masła z trzema łyżkami cukru pudru. Kiedy masło będzie puszyste – dodajemy kolejno partiami pozostałe składniki – jajka, suche składniki (nie wszystkie naraz) i mleko. Dla podbicia smaku orzechowego dodajemy też 2 łyżki dobrego masła orzechowego. Całość dokładnie miksujemy.
Formę na babkę smarujemy odrobiną tłuszczu i lekko obsypujemy np. cukrem pudrem. Do przygotowanej formy przekładamy masę ciasta, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Babką będzie się piekła około 50 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem) lub do suchego patyka.
Babkę po upieczeniu przekładamy ostrożnie na kratkę cukierniczką, wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
Moja babka po wyrośnięciu i upieczeniu lekko na spodzie popękała, ale ciasto finalnie było lekkie, puszyste i mięciutkie. Na spodzie babki, czyli na wierzchy ciasta w formie 🙂
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady z odrobiną mleka. Składniki dokładnie mieszamy i gotową polewą polewamy przestudzoną babkę. Na koniec całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Bardzo orzechowa babka dzięki ilości masła pozostaje przyjemnie wilgotna w środku, również na drugi dzień. Pamiętajcie proszę tylko o odpowiednim zabezpieczeniu ciasta przed jego wyschnięciem.