Bardzo orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, podana z polewą czekoladową

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA BARDZO ORZECHOWĄ BABKĘ:

  • 100 g orzechów laskowych
  • spora garść orzechów włoskich
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mąki pszennej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • około 100 ml mleka migdałowego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady 74%
  • odrobina mleka migdałowego
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Wymarzyła mi się babka orzechowa, ale taka naładowana orzechami po same brzegi, która orzechami smakuje i pachnie, i którą faktycznie można nazwać babką orzechową.

Orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, polana jest z wierzchu polewą czekoladową i obsypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto stoi na blacie kuchennym na kratce cukierniczek.
Bardzo orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, podana z polewą czekoladową

Babka bardzo orzechowa polana czekoladą

W blenderze mielimy sporą garść orzechów włoskich i 100 g orzechów laskowych. Masę orzechową przekładamy do miski. Powinno jej być łącznie około 400 ml.

Do orzechów dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Suche składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.

W dużej misce ucieramy 200 g miękkiego masła z trzema łyżkami cukru pudru. Kiedy masło będzie puszyste – dodajemy kolejno partiami pozostałe składniki – jajka, suche składniki (nie wszystkie naraz) i mleko. Dla podbicia smaku orzechowego dodajemy też 2 łyżki dobrego masła orzechowego. Całość dokładnie miksujemy.

Formę na babkę smarujemy odrobiną tłuszczu i lekko obsypujemy np. cukrem pudrem. Do przygotowanej formy przekładamy masę ciasta, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, polana jest z wierzchu polewą czekoladową i obsypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto stoi na kratce cukierniczej na stole. Pod ciastem leży płócienna ściereczka, obok stoi moździerz z kawałkami potłuczonych orzechów włoskich.
Bardzo orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, podana z polewą czekoladową

Babką będzie się piekła około 50 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem) lub do suchego patyka.

Babkę po upieczeniu przekładamy ostrożnie na kratkę cukierniczką, wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.

Moja babka po wyrośnięciu i upieczeniu lekko na spodzie popękała, ale ciasto finalnie było lekkie, puszyste i mięciutkie. Na spodzie babki, czyli na wierzchy ciasta w formie 🙂

Orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, polana jest z wierzchu polewą czekoladową i obsypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto stoi na kratce cukierniczej na stole. Pod ciastem leży płócienna ściereczka.
Bardzo orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, podana z polewą czekoladową

W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady z odrobiną mleka. Składniki dokładnie mieszamy i gotową polewą polewamy przestudzoną babkę. Na koniec całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Bardzo orzechowa babka dzięki ilości masła pozostaje przyjemnie wilgotna w środku, również na drugi dzień. Pamiętajcie proszę tylko o odpowiednim zabezpieczeniu ciasta przed jego wyschnięciem.

Kawałek babki orzechowej stoi na białym deserowym talerzyku ze zdobionym rantem. W przekroju ciasta widać jak dużo orzechów jest zmielonych w środku babki. Ciasto polane jest roztopioną gorzką czekoladą i obsypane kawałkami pokruszonych orzechów. Obok ciasta leży widelczyk.
Bardzo orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, podana z polewą czekoladową
Kawałek babki orzechowej leży na białym deserowym talerzyku ze zdobionym rantem. W przekroju ciasta widać jak dużo orzechów jest zmielonych w środku babki. Ciasto polane jest roztopioną gorzką czekoladą i obsypane kawałkami pokruszonych orzechów.
Bardzo orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, podana z polewą czekoladową
Orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, polana jest z wierzchu polewą czekoladową i obsypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto stoi na kratce cukierniczej na stole. Pod ciastem leży płócienna ściereczka.
Bardzo orzechowa babka ze zmielonych orzechów włoskich i laskowych, podana z polewą czekoladową