Klopsiki rybne z mintaja w sosie pomidorowym, podane z kaszą bulgur

Trudność: Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA KLOPSIKI RYBNE:

  • 8 małych filetów mintaja bez skóry
  • pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta lub zmielone kaszki – ja użyłam zmielonej kaszy jaglanej i amarantusa z płatkami owsianymi
  • pieprz cytrynowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki nasion kminku
  • 1-2 liście laurowe
  • pieprz cytrynowy
  • około 350 ml passaty pomidorowej lub 400 ml pomidorów w puszce
  • 200 ml wody
  • masło/olej do smażenia
  • kasza bulgur / kasza orkiszowa do podania

Sposób przygotowania:

Najwspanialsze gotowanie to proste gotowanie, łączenie codziennych składników i nadawanie im nowego smaku. Ostatnie wydarzenia na świecie nieco zmuszają do spojrzenia na zawartość domowej spiżarni, czy lodówki i wymyślenia tych samych dań na nowo. Co wy na to, żeby zamiast klasycznej smażonej ryby w panierce podać delikatne klopsiki rybne w sosie pomidorowym?

Klopsiki rybne z mintaja podane na białym talerzu z kaszą bulgur i natką pietruszki.
Klopsiki rybne z mintaja w sosie pomidorowym, podane z kaszą bulgur

Klopsiki rybne z mintaja

Filety z mintaja dokładnie czyścimy z ewentualnych ości. Rybę gotujemy około 8 minut w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy, przekładamy do miski i odstawiamy do delikatnego przestygnięcia.

Przestudzone kawałki ryby jeszcze raz oglądamy i usuwamy pozostałe ości, których wcześniej nie wyłapaliśmy. Rybę dokładnie miksujemy blenderem.

Klopsiki rybne w trakcie obsmażania w garnku żeliwnym.
Klopsiki rybne z mintaja w sosie pomidorowym, podane z kaszą bulgur

Do zmielonych filetów dodajemy małą łyżkę miękkiego masła, jajko, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę pieprzu cytrynowego i bułkę tartą lub mix kaszek. Ja od jakiegoś czasu do klopsików dodaje odrobinę kaszek synka – mam zmieszane w pojemniku kaszki: jaglaną i z amarantusa i dorzucam do tego zmielone płatki owsiane. Daje to ten sam efekt co bułka tarta 🙂 a nieco inny smak.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z rybnej masy formułujemy małe klopsiki, które następnie przesmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Usmażone klopsiki odkładamy na talerz i bierzemy się za przygotowanie sosu.

Sos pomidorowy

Klopsiki rybne z mintaja podane na białym talerzu z kaszą bulgur i natką pietruszki.
Klopsiki rybne z mintaja w sosie pomidorowym, podane z kaszą bulgur

W tym samym garnku, w którym smażyliśmy klopsiki rybne, teraz przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z czosnkiem. Ząbki czosnku rozgniatamy płaską stroną noża, pozbawiamy łupinek i siekamy drobno.

Cebulę z czosnkiem doprawiamy słodką papryką, liściem laurowym, pieprzem cytrynowym i nasionami kminku. Dokładnie mieszamy, aż przyprawy oblepią warzywo i uwolnią swoje aromaty. Dolewamy passatę pomidorową i około szklanki wody i mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.

Do sosu dodajemy klopsiki rybne i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut.

Klopsiki rybne z mintaja z sosem pomidorowym

Klopsiki rybne z mintaja w pomidorowym sosie podałam z gotowaną kaszą bulgur. Całość posypałam z wierzchu odrobiną natki pietruszki.

Klopsiki rybne z mintaja podane na białym talerzu z kaszą bulgur i natką pietruszki.
Klopsiki rybne z mintaja w sosie pomidorowym, podane z kaszą bulgur
Klopsiki rybne z mintaja podane na białym talerzu z kaszą bulgur i natką pietruszki.
Klopsiki rybne z mintaja w sosie pomidorowym, podane z kaszą bulgur / wiadomo kto testuje prawie wszystkie domowe przepisy 😉