Babka wielkanocna - prosty przepis na pyszne domowe ciasto
SKŁADNIKI NA PROSTĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ:
- 250 ml mąki pszennej
- 3 jajka (M)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego z wanilii
- 100 g miękkiego masła
- około 100 ml mleka
Sposób przygotowania:
W tym roku przygotowania do Świąt Wielkiej Nocy odbędą się nieco inaczej. Choć zostało jeszcze troszkę czasu, to większość z nas zastanawia się jak pogodzić pracę w domu z opieką nad dziećmi i codziennymi, domowymi obowiązkami… no i gdzie tu miejsce na szykowanie wielkanocnych wypieków?
Prosta babka wielkanocna to przepis, który zamieszacie w jednej misce i wykonacie z 14-to miesięcznym dzieckiem na rękach – myślę, że to najlepszy argument za tym, że przepis jest naprawdę prosty.
Prosta babka wielkanocna
Do dużej miski wkładamy składniki – mąkę, jajka, proszek do pieczenia, miękkie masło, cukier puder i naturalny ekstrakt z wanilii. Wszystko miksujemy. Ciasto będzie bardzo gęste, więc dolewamy odrobinę mleka – około 100 ml.
Formę na babkę smarujemy odrobiną tłuszczu i obsypujemy cukrem pudrem.
Masę ciasta przekładamy do formy i lekko wyrównujemy.
Formę na babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Babka będzie się piekła około 40 minut lub do suchego patyczka.
Upieczona babkę przekładamy na kratkę cukierniczą i studzimy. Gotową polewamy lukrem – cukier puder i woda – i podajemy. Babka jest mięciutka, puszysta i wilgotna w środku. Pozostała taka również na drugi dzień.