Słodkie placuszki z kaszy manny z marchewką i gruszką
SKŁADNIKI NA SŁODKIE PLACUSZKI Z KASZY MANNY:
- 150 ml kaszy manny
- 300 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 1 marchewka
- 1 gruszka
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Proste i słodziutkie placuszki deserowe z kaszy manny z marchewką i gruszką to coś co maluszki chętnie zjedzą na śniadanie. Miało nie być za dużo przepisów Piotrkowych, ale co zrobić, jeśli są takie pyszne 😉
Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy 150 ml kaszy manny. Zawartość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Kaszę gotujemy przez 5 minut – w tym czasie wchłonie płyn i zrobi się gęsta, ale wciąż płynna. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
W czasie kiedy kasza manna stygnie, my obieramy gruszkę i marchewkę. Prosto do miski tarkujemy gruszkę na grubych oczkach, marchewkę na drobnych. Dodajemy lekko przestudzoną kaszę, jajko i dokładnie mieszamy łyżką, trzepaczką lub widelcem.
Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą łyżki nakładamy porcję masy i smażymy placuszki na złocisty kolor z obu stron.
Placuszki można podać same lub z odrobiną jogurtu i świeżymi owocami. Dzięki gruszce są słodziutkie.
Do przygotowania placuszków możecie wykorzystać niemal dowolne warzywo lub owoc np. gruszka, jabłko, mango, dynia, cukinia, jagody, banany, czy maliny.
Z podanej ilości masy wyjdzie sporo placuszków dla 4 osób na śniadanie.