Zupa kalafiorowa z zieloną soczewicą, kuminem i wędzoną papryką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA ZUPĘ KALAFIOROWĄ Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ:

  • 1 główka kalafiora (mała) lub pół dużej
  • 5 łyżek zielonej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • około 15 cm pora
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • *sól
  • pieprz biały
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1,5 l wody
  • masło/olej do smażenia
  • grzanki z czerstwego chleba (do podania)
  • natka pietruszki (do podania)

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z dodatkiem zielonej soczewicy to takie małe pożegnanie z zimowymi i nieco bardziej sycącymi gęstymi zupami. Powoli wchodzimy w sezon młodych, delikatnych warzyw, a przez to lekkich wiosenno-letnich zup. W mojej lodówce już czekają ukochane zielone szparagi 🙂

Zupę kalafiorową na koniec delikatnie zmiksowałam na krem, ale nie do końca, żeby Piotrek miał również kawałki warzyw do pogryzienia.

Na drewnianej desce, w białej, ceramicznej miseczce jest zupa kalafiorowa z dodatkiem zielonej soczewicy. Zupa udekorowana jest grzankami z czerstwego chleba i natką pietruszki.
Zupa kalafiorowa z zieloną soczewicą, kuminem, sumakiem i wędzoną papryką


Zupa kalafiorowa z zieloną soczewicą, kuminem, sumakiem i wędzoną papryką

W rozgrzanym garnku na masełku (lub odrobinie oleju roślinnego) podsmażyłam pokrojone warzywa – por, kalafior, marchew, ziemniaki i korzeń pietruszki. Nie kroiłam ich w drobną kostkę, ponieważ zupa na koniec będzie lekko zmiksowana.

Do smażących się warzyw dorzuciłam wszystkie przyprawy – kumin, wędzona paprykę, lubczyk, biały pieprz, czosnek i sumak (u mnie bez dodatku soli, jako, że zupa jest również dla synka). Całość dokładnie wymieszałam. Warzywa jeszcze przez chwile smażyły się w garnku – trzeba tylko uważać, żeby się nie przypaliły, bo zamiast orzechowego smaku kalafiora będzie gorzki smak zupy.

W żeliwnym garnku widać podsmażone warzywa - kalafior, ziemniaki i marchewkę. Warzywa odsypane są przyprawami.
Zupa kalafiorowa z zieloną soczewicą, kuminem, sumakiem i wędzoną papryką

Do garnka dolałam wodę (u mnie wyszło około 1,3 l wody – mój garnek ma 3,5 l). płynu było tyle, żeby warzywa zostały przykryte. Garnek nakryłam pokrywką i całość gotowała się około 20 minut tj. tyle czasu ile soczewica wraz z warzywami potrzebuje, żeby się ugotować.

Do ugotowanych warzyw dolałam mleczko kokosowe. Zupę zmiksowałam na krem – w moim przypadku nie był to gładki krem, chodziło o to, żeby danie było gęste, ale żeby Piotrek miał również kawałki warzyw do pogryzienia.

Zupę kalafiorową z zieloną soczewicą podałam z natką pietruszki i grzankami z czerstwego pieczywa.

Na drewnianej desce, w białej, ceramicznej miseczce jest zupa kalafiorowa z dodatkiem zielonej soczewicy. Zupa udekorowana jest grzankami z czerstwego chleba i natką pietruszki. Dookoła miski leżą grzanki.
Zupa kalafiorowa z zieloną soczewicą, kuminem, sumakiem i wędzoną papryką

Jak przygotować grzanki?

Grzanki można przygotować na dwa sposoby. Na suchej i mocno rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki chleba. Można również na patelni rozpuścić odrobinę masła lub oleju, dodać ulubione przyprawy, dokładnie wymieszać, a później dodać kawałki pieczywa. Chleb wchłonie tłuszcz z przyprawami i nada mu dodatkowego smaku!

Na drewnianej desce, w białej, ceramicznej miseczce jest zupa kalafiorowa z dodatkiem zielonej soczewicy. Zupa udekorowana jest grzankami z czerstwego chleba i natką pietruszki. W tle stoi solniczka i młynek do pieprzu.
Zupa kalafiorowa z zieloną soczewicą, kuminem, sumakiem i wędzoną papryką
Na drewnianej desce, w białej, ceramicznej miseczce jest zupa kalafiorowa z dodatkiem zielonej soczewicy. Zupa udekorowana jest grzankami z czerstwego chleba i natką pietruszki. W tle stoi solniczka i młynek do pieprzu.
Zupa kalafiorowa z zieloną soczewicą, kuminem, sumakiem i wędzoną papryką