Zupa kalafiorowa z zieloną soczewicą, kuminem i wędzoną papryką
SKŁADNIKI NA ZUPĘ KALAFIOROWĄ Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ:
- 1 główka kalafiora (mała) lub pół dużej
- 5 łyżek zielonej soczewicy
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- około 15 cm pora
- 200 ml mleczka kokosowego
- *sól
- pieprz biały
- 1 łyżeczka sumaku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 3 ząbki czosnku
- około 1,5 l wody
- masło/olej do smażenia
- grzanki z czerstwego chleba (do podania)
- natka pietruszki (do podania)
Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa z dodatkiem zielonej soczewicy to takie małe pożegnanie z zimowymi i nieco bardziej sycącymi gęstymi zupami. Powoli wchodzimy w sezon młodych, delikatnych warzyw, a przez to lekkich wiosenno-letnich zup. W mojej lodówce już czekają ukochane zielone szparagi 🙂
Zupę kalafiorową na koniec delikatnie zmiksowałam na krem, ale nie do końca, żeby Piotrek miał również kawałki warzyw do pogryzienia.
Zupa kalafiorowa z zieloną soczewicą, kuminem, sumakiem i wędzoną papryką
W rozgrzanym garnku na masełku (lub odrobinie oleju roślinnego) podsmażyłam pokrojone warzywa – por, kalafior, marchew, ziemniaki i korzeń pietruszki. Nie kroiłam ich w drobną kostkę, ponieważ zupa na koniec będzie lekko zmiksowana.
Do smażących się warzyw dorzuciłam wszystkie przyprawy – kumin, wędzona paprykę, lubczyk, biały pieprz, czosnek i sumak (u mnie bez dodatku soli, jako, że zupa jest również dla synka). Całość dokładnie wymieszałam. Warzywa jeszcze przez chwile smażyły się w garnku – trzeba tylko uważać, żeby się nie przypaliły, bo zamiast orzechowego smaku kalafiora będzie gorzki smak zupy.
Do garnka dolałam wodę (u mnie wyszło około 1,3 l wody – mój garnek ma 3,5 l). płynu było tyle, żeby warzywa zostały przykryte. Garnek nakryłam pokrywką i całość gotowała się około 20 minut tj. tyle czasu ile soczewica wraz z warzywami potrzebuje, żeby się ugotować.
Do ugotowanych warzyw dolałam mleczko kokosowe. Zupę zmiksowałam na krem – w moim przypadku nie był to gładki krem, chodziło o to, żeby danie było gęste, ale żeby Piotrek miał również kawałki warzyw do pogryzienia.
Zupę kalafiorową z zieloną soczewicą podałam z natką pietruszki i grzankami z czerstwego pieczywa.
Jak przygotować grzanki?
Grzanki można przygotować na dwa sposoby. Na suchej i mocno rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki chleba. Można również na patelni rozpuścić odrobinę masła lub oleju, dodać ulubione przyprawy, dokładnie wymieszać, a później dodać kawałki pieczywa. Chleb wchłonie tłuszcz z przyprawami i nada mu dodatkowego smaku!