Gofry z ricottą podane z jogurtem i świeżymi, krajowymi truskawkami
SKŁADNIKI NA GOFRY Z RICOTTĄ::
- 250 g sera ricotta
- 180 ml mleka
- 200 ml mąki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 40 ml oleju roślinnego
SKŁADNIKI NA DODATKI DO GOFRÓW:
- świeże truskawki (można zastąpić innymi ulubionymi owocami)
- jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Są takie dary matki natury na które czekam z utęsknieniem cały rok. Są to między innymi cudowne szparagi, truskawki koniecznie krajowe i jesienna dynia. Tym razem odrobina lata na dobry początek dnia – pyszne gofry z ricottą, odrobiną jogurtu i słodkimi truskawkami.
Wprawdzie w marketach najczęściej znajdziecie hiszpańskie, ale na lokalnych bazarach możecie już dostać te krajowe 🙂
Gofry z ricottą
W misce łączymy ze sobą ser ricotta razem z mlekiem, mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia i olejem. Składniki dokładnie mieszamy – cisto powinno być gładkie, jednolite i gęste.
Ciasto partiami nalewamy na rozgrzana gofrownicę i pieczemy – czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości i mocy urządzenia,
Upieczone gofry podałam z gęstym jogurtem naturalnym i świeżymi truskawkami.
Proste, a jakże wyjątkowe śniadanie – można powiedzieć, że jest to w pewnym sensie mała rozpusta 🙂 jedno jest pewne, po takim królewskim śniadaniu dzień musi być bardzo udany!