Zupa ogórkowa z zieloną soczewicą i mleczkiem kokosowym

Trudność: Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ:

  • około 1 l bulionu
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 5-6 kiszonych ogórków
  • woda z ogórków
  • 5 łyżek zielonej soczewicy
  • 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki (zamiast śmietany)
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • suszony lubczyk
  • 2-3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Ogórkowa, pomidorowa i rosół to trzy zupy, które często goszczą na naszym stole. Troszkę dlatego, że ja je uwielbiam, a wiadomo – kto gotuje, ten ma władzę :), a troszkę dlatego, że Piotrek je wypija do dna!

Zupa to też zawsze dobra propozycja na wspólny posiłek po żłobku – w końcu tam zjada obiad, więc nie chciałabym mu podawać w tygodniu kolejnego w domu. Na jego talerzu lądują albo warzywa, albo dostaje kubeczek z zupą. Wspólny posiłek z dzieckiem – zresztą nie tylko z dzieckiem – wspólny posiłek z domownikami to budowanie więzi w rodzinie 🙂

Tym razem do ogórkowej trafiła jeszcze zielona soczewica.

Zupa ogórkowa z zieloną soczewicą
Zupa ogórkowa z zieloną soczewicą i mleczkiem kokosowym

W garnku podgrzewam około litra bulionu. Dodaję do niego ziemniaki pokrojone w kostkę, zieloną soczewicę, marchew pokrojoną w talarki i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, lubczyk i drobno siekany czosnek.

Zupę delikatnie gotujemy przez około 10-15 minut i dorzucamy pokrojone lub tarte na grubych oczkach ogórki i ja zawsze dolewam nieco wody z ogórków, żeby zupa była jeszcze kwaśniejsza 🙂

Przykrywamy garnek i gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki i soczewicą będą miękkie. Pamiętajcie jednak, żeby nie gotować za długo, bo soczewica się rozpadnie. Na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy mleczko kokosowe i podajemy.

Jeśli lubicie – pod koniec gotowania dodajcie również natkę pietruszki.

Zupa ogórkowa z zieloną soczewicą
Zupa ogórkowa z zieloną soczewicą i mleczkiem kokosowym
Zupa ogórkowa z zieloną soczewicą
Zupa ogórkowa z zieloną soczewicą i mleczkiem kokosowym