Zupa ogórkowa z zieloną soczewicą i mleczkiem kokosowym
SKŁADNIKI NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ:
- około 1 l bulionu
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 5-6 kiszonych ogórków
- woda z ogórków
- 5 łyżek zielonej soczewicy
- 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki (zamiast śmietany)
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- suszony lubczyk
- 2-3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Ogórkowa, pomidorowa i rosół to trzy zupy, które często goszczą na naszym stole. Troszkę dlatego, że ja je uwielbiam, a wiadomo – kto gotuje, ten ma władzę :), a troszkę dlatego, że Piotrek je wypija do dna!
Zupa to też zawsze dobra propozycja na wspólny posiłek po żłobku – w końcu tam zjada obiad, więc nie chciałabym mu podawać w tygodniu kolejnego w domu. Na jego talerzu lądują albo warzywa, albo dostaje kubeczek z zupą. Wspólny posiłek z dzieckiem – zresztą nie tylko z dzieckiem – wspólny posiłek z domownikami to budowanie więzi w rodzinie 🙂
Tym razem do ogórkowej trafiła jeszcze zielona soczewica.
W garnku podgrzewam około litra bulionu. Dodaję do niego ziemniaki pokrojone w kostkę, zieloną soczewicę, marchew pokrojoną w talarki i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, lubczyk i drobno siekany czosnek.
Zupę delikatnie gotujemy przez około 10-15 minut i dorzucamy pokrojone lub tarte na grubych oczkach ogórki i ja zawsze dolewam nieco wody z ogórków, żeby zupa była jeszcze kwaśniejsza 🙂
Przykrywamy garnek i gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki i soczewicą będą miękkie. Pamiętajcie jednak, żeby nie gotować za długo, bo soczewica się rozpadnie. Na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy mleczko kokosowe i podajemy.
Jeśli lubicie – pod koniec gotowania dodajcie również natkę pietruszki.