Proste waniliowe babeczki z jagodami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI NA WANILIOWE BABECZKI Z JAGODAMI:

  • 300 ml mąki pszennej
  • 100 ml mleka owsianego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 70 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść mrożonych jagód

Sposób przygotowania:

Zbliżają się imieniny babci Ilonki. Mi, jak zawsze, w udziale przypadają wypieki dla wszystkich. Tym razem postawiłam na babeczki z jagodami i pastą waniliową. Ich wykonanie jest bardzo proste, a pieczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu – szczególnie kiedy za oknem temperatura przekracza 30 stopni.

Babeczki z jagodami na białym talerzu.
Waniliowe babeczki z jagodami

W misce łączymy mąkę pszenną z jajkami, roztopionym masłem, mlekiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Całość mieszamy mikserem do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Na koniec dodajemy garść jagód – ja użyłam jagód z tegorocznych zbiorów, ale mrożonych. Masę dokładnie mieszamy, żeby owoce równomiernie rozłożyły się w masie.

Blachę do pieczenia babeczek wykładamy papilotkami lub silikonowymi foremkami. Masę na babeczki równomiernie rozkładamy do papilotek.

Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. u mnie ciasta wystarczyło akurat na 12-cie babeczek.

Na stole stoją babeczki z jagodami, kawa w filiżance i mleko w dzbanuszku.
Waniliowe babeczki z jagodami
Na stole stoją babeczki z jagodami, kawa w filiżance i mleko w dzbanuszku.
Waniliowe babeczki z jagodami
Na stole stoją babeczki z jagodami, kawa w filiżance i mleko w dzbanuszku.
Waniliowe babeczki z jagodami
Puszysta babeczka z jagodami.
Waniliowe babeczki z jagodami