Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym
SKŁADNIKI NA ZUPĘ RYBNĄ Z HALIBUTEM:
- 1 l bulionu rybnego
- 400 g filetu z halibuta (bez ości)
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- sok z 1 limonki
- pasta harissa
- około 1-2 łyżek sosu rybnego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 2-3 liście laurowe
- suszony lubczyk
- kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Lekka zupa rybna o delikatnym, pikantnym aromacie z dodatkiem orzeźwiającego soku z limonki i łagodzącego mleczka kokosowego.
W garnku podgrzewamy bulion rybny. Dodajemy do niego liście laurowe, ziele angielskie, posiekane ząbki czosnku, suszony lubczyk i znaczną część posiekanej natki pietruszki. Dodajemy również drobno pokrojoną marchewkę. Zupę gotujemy około 10 minut.
Filet z halibuta dokładnie oczyszczamy z ości. Oczyszczoną rybę kroimy w kawałki około 1,5 centymetrowe. Halibuta dodajemy do podgrzewanego bulionu. Razem z rybą dodajemy mleczko kokosowe, sok z limonki, sos rybny i pastę harissa – tych ostatnich dodajcie według uznania.
Zupę rybną dokładnie, ale delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. W tym czasie marchewka powinna dojść, a ryba się ugotować.
Zupę podajemy z pozostałą częścią posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznacie, że jest zbyt delikatna, razem z marchewką dodajcie pokrojone w kosteczkę ziemniaki.