Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 75 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA GRZANKI Z GESTYM SOSEM POMIDOROWYM:

  • około 600 ml mąki migdałowej (ja użyłam mąkę z firmy POLFEM)
  • 2 jajka - rozmiar M
  • 75 g zimnego masła
  • 4-5 jabłek obranych ze skórki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka aromatu migdałowego do ciast
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • płatki migdałów (do posypania)
  • cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Cieplutka szarlotka to jedno z tych najbardziej domowych i jesiennych ciast. Choć ma to do siebie, że z powodzeniem można je szykować o każdej porze roku, to jednak w sezonie jesiennym zajmuje szczególne miejsce w moim kulinarnym serduszku.

Poniżej znajdziecie prosty przepis na szarlotkę migdałową na spodzie przygotowanym na bazie mąki migdałowej.

 Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej
Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej

Spód do ciasta.

W misce łączymy mąkę z migdałową z jajkami i zimnym masłem pokrojonym w kosteczkę. Ciasto zagniatamy rękoma, aż wszystkie składniki się połączą, a kiedy powstanie jednolita kula ciasta – wkładamy ją do miski i wstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia się.

Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek wielkości formy do pieczenia. Formę wylepiamy kawałkami rozwałkowanego ciasta (ciasto może być zbyt kruche, żeby dać się łatwo przełożyć z wałka), mocno dociskając je do spodu i ścianek bocznych. Nadmiar ciasta na rantach odcinamy nożem.

Gotową formę ze spodem do tarty wkładamy do lodówki, żeby ponownie się schłodziła. Możecie również włożyć ją do zamrażalnika, jeśli zależy wam na czasie.

 Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej
Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej

Jabłka i migdały.

W dobrze rozgrzanym, żeliwnym garnku na kawałku masła podsmażamy pokrojone w ćwierć plastry jabłka. Moje, zerwane na działce teściów, miały dość grubą skórkę i miękki środek, więc przed smażeniem obrałam je, żeby później skórka nie przeszkadzała w cieście.

Do jabłek dodałam cynamon, aromat migdałowy do ciast i cukier. Jabłka przemieszałam. W związku z tym, że ich środek był miękki, wystarczyło zaledwie kilka minut, żeby owoce przyjęły smak i słodycz cukru. Jeśli zostawiłabym je na dłużej – rozpadłyby się całkowicie i utworzyły mus jabłkowy.

Mus jabłkowy nie może być zbyt wilgotny, bo może ciasto kruche nam się nie do końca upiec.

 Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej
Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej

Szarlotka migdałowa.

Na schłodzony spód wykładamy aromatyczne kawałki jabłek. Za pomocą łyżki lub szpatułki wyrównujemy owoce. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45-50 minut.

Pozostało tylko zaparzyć ukochaną herbatę, wsunąć się pod koc i zanurzyć się w lekturze… póki drzemka trwa 😉 Dla mnie ciasto jest wystarczająco słodkie, ale jeśli lubicie słodkie wypieki dodajcie ciut więcej cukru lub posypcie ciasto odrobiną cukru pudru!

 Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej
Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej
 Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej
Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej
 Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej
Szarlotka z migdałami na kruchym spodzie z mąki migdałowej