Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI NA DUSZONY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ:

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • pół główki dużego kalafiora lub jeden mały
  • 200 ml andżika gruzińska od Le Papu dostępna na jadłosfera.pl
  • 2 marchewki
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • woda
  • 1 łyżka masła lub oleju roślinnego
  • 400 g ciecierzycy w słoiku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 spora łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki kozieradki mielonej
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki
  • *sól

Sposób przygotowania:

Prosty, lekko pikantny duszony kalafior z ciecierzycą w sosie pomidorowym z dodatkiem pasty gruzińskiej adżika. W skład pasty wchodzą m.in. papryka, pomidory, marchew, ziarno słonecznika, chili i czosnek. Jest bardzo aromatyczna i nadała daniu nieco charakteru za sprawą chili.

Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim

W dobrze rozgrzanym garnku rozpuszczamy masło – możecie zastąpić masło olejem roślinnym. Na maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w pół plastry marchew i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.

Kiedy warzywa chwilkę się przesmażą dodajemy przyprawy – paprykę, pieprz ziołowy, czosnek, czosnek niedźwiedzi, kozieradkę mieloną, kumin i lubczyk. Dodajemy również odrobinę soli – moje danie, ze względu na synka, jest bez jej dodatku. Dokładnie mieszamy zawartość garnka, żeby mieszanka przypraw dokładnie oblepiła warzywa i nieco uwolniła swoje aromaty. Jeśli warzywa wchłonęły tłuszcz, na którym się smażyły – dodajcie go jeszcze odrobinę, aby mieszanka przypraw nie przypaliła się na nich.

Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim

Teraz do garnka możemy dodać różyczki kalafiora, pomidory w puszce i odcedzoną ciecierzycę. Gotową ciecierzycę można zastąpić suchą ciecierzycą, którą wcześniej należy namoczyć w zimnej wodzie około 12 godzin, a następnie ugotować. Dolewamy odrobinę wody – ja wykorzystałam puszkę po pomidorach – i dodajemy pastę gruzińską andżika. Zawartość garnka delikatnie mieszamy i przykrywamy. Danie będzie się gotowało 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekana natkę pietruszki.

Danie można zjeść samo, z chlebkiem lub z dodatkiem ulubionej kaszy.

Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim