Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 9-12

SKŁADNIKI NA JABŁECZNIK Z MALINAMI:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 350 ml maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mrożonych malin
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • płatki migdałów do posypania

SKŁADNIKI NA JABŁECZNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 350 ml maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g roztopionego masła
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła orzechowego z kokosem i solą Basia Basia
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Biszkopt lekki jak chmurka przykryty pysznymi, cieplutkimi i mięciutkimi jabłkami i… oj tak! Ostatnio testowaliśmy różne wersje jabłecznika, żeby wybrać najlepszą, ale w związku z tym, że nie możemy się zdecydować, która wersja jest ta najlepsza, to pozostawiam Wam dwa bardzo zbliżone przepisy – myślę, ze każdy w nich znajdzie coś dla siebie!!

Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą
Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą

Biszkoptowy spód do ciasta

W rondelku rozpuszczamy około 100 g masła. Do miski wbijamy jajka i dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Ubijamy wszystko mikserem na puszystą, niemal białą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia przesiane na sicie (ten zabieg sprawia, że biszkopty są jeszcze lżejsze i bardziej puszyste). Całość miksujemy i na koniec wlewamy powoli roztopione i nieco przestudzone masło.

Jeśli chcecie możecie tez dodać odrobinę cynamonu, wanilii lub aromatu migdałowego, że by nieco z aromatyzować ciasto. Ja w wersji jabłecznika z masłem orzechowym dodałam do biszkoptu odrobinę cynamonu.

Masę biszkoptową wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja piekłam na funkcji z włączonym termoobiegiem.

Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą
Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą

Jabłecznik z malinami

W żeliwnym garnuszku na maśle podsmażam obrane ze skórki i pokrojone w grubszą kostkę jabłka. Do jabłek dodaje cukier. Smażymy kilka minut, aż jabłuszka nieco zmiękną, ale nie rozpadną się. Jeśli jabłka puszczą dużo soku – postarajcie się go odparować, zwiększając nieco ogień.

Jabłuszka wykładamy na podpieczony biszkoptowy spód, dodajemy maliny, a całość posypujemy owsianą kruszonką – masło, płatki owsiane, cukier i mąka. Ciasto pieczemy jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypujemy je płatkami migdałów.

Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą
Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą
Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą
Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą

Jabłecznik z masłem orzechowym

W żeliwnym garnuszku na maśle podsmażam obrane ze skórki i pokrojone w grubszą kostkę jabłka. Do jabłek dodaje cukier, cynamon i masło orzechowe. Ja używam masła orzechowego firmy Basia Basia. Smażymy całość kilka minut, aż jabłuszka nieco zmiękną, ale nie rozpadną się.

Jabłka wykładamy na podpieczony biszkopt, a całość posypujemy kruszonką, czyli zmieszanym masłem z mąką i cukrem. Jabłecznik pieczemy kolejne 20 minut.

Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą
Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą
Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą
Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą