Azjatycka zupa z krewetkami z makaronem ryżowym, porem i jajkiem
SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z AZJATYCKĄ Z KREWETKAMI:
- około 1,5 l bulionu
- 400 ml mleczka kokosowego z puszki
- 15 krewetek
- kawałek pora
- jajka (1 jajko na porcję)
- sok z 1 limonki
- szczypiorek
- 1 łyżka sosu rybnego
- opakowanie makaronu ryżowego
- dla zaostrzenia idealny będzie również dodatek chili
Sposób przygotowania:
Dawno nie wędrowaliśmy nigdzie palcem po mapie, dlatego zabrałam rodzinę na prostą zupę w azjatyckim stylu, którą zjedliśmy na bardzo późne niedzielne śniadanie. Wychodzimy z takiego założenia, że na tego rodzaju zupy zawsze jest odpowiednia pora!
Do chłodnego bulionu dodałam mleczko kokosowe i sos rybny i podgrzałam delikatnie, żeby bulion był gorący, ale nie zagotował się. W tym momencie dodajcie również posiekaną papryczkę chili lub suszone płatki chili – jeśli chcielibyście zaostrzyć smak zupy Następnie dodałam krewetki i sok z limonki. W ciągu 10 minut krewetki powinny się pięknie zaróżowić w zupie, a tym samym zupa powinna być gotowa.
W tym czasie ugotowałam jajka na twardo i makaron ryżowy. Przygotowałam również kilka prostych dodatków jak pokrojonego bardzo cieniutko pora i posiekany szczypiorek.
Kiedy wszystko jest gotowe – możemy podać bulion. Do miseczek nakładamy porcje makaronu ryżowego, wlewamy gorącą zupę, dokładamy kilka krewetek, jajko na twardo przecięte na pół i odrobinę pora i szczypiorku.