Placki ziemniaczane z jogurtem i wędzonym łososiem jurajskim

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 3-4

SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE:

  • 7-8 średnich ziemniaków
  • pół małej cukinii
  • 1 jajko
  • mąka pszenna (u mnie to było około 3 łyżek)
  • *sól
  • pieprz ziołowy
  • jogurt naturalny
  • 1 opakowanie wędzonego łososia jurajskiego (zwykły lub z czosnkiem niedźwiedzim)
  • natka pietruszki do podania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kiedy rodzina placków się domaga, a w lodówce jest opakowanie wędzonego na ciepło łososia jurajskiego… nie mogło być inaczej 🙂 Obieramy, tarkujemy, doprawiamy, mieszamy, smażymy i po chwili na stole pojawiają się złociste placki ziemniaczane – dla nich z jogurtem, dla mnie dodatkowo z wędzonym na ciepło łososiem jurajskim.

Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym, wędzonym łososiem jurajskim i natką pietruszki

Ziemniaki obieramy ze skórki i tarkujemy na grubych oczkach – prosto do miski. Jeśli ziemniaki są bardzo soczyste i na dnie miseczki zebrało się sporo płynu – możecie go odlać. Dodajemy cukinię, mąkę, jajko, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju przez chwile z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Podajemy je z jogurtem, wędzonym łososiem i odrobiną świeżej natki pietruszki lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym, wędzonym łososiem jurajskim i natką pietruszki
Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym, wędzonym łososiem jurajskim i natką pietruszki
Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym
Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym
Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym, wędzonym łososiem jurajskim i natką pietruszki
Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym, wędzonym łososiem jurajskim i natką pietruszki