Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podana w sosie pomidorowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA SMAŻONEGO DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM Z BAKŁAZANEM I PAPRYKĄ:

  • 400 g dorsza atlantyckiego (polędwica)
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (spora)
  • 1 łyżka pociętej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pasty harissa (według uznania)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • mąka kukurydziana
  • olej
  • masło

Sposób przygotowania:

Mówi się, że świąteczna kolacja, jest jedną z najzdrowszych, jakie zjadamy w ciągu roku, a to dlatego, że obfituje w dania rybne i kiszonki. Jeśli nie jesteście fanami klasycznej ryby po grecku, zapraszam Was na małą alternatywę dla tego dania w postaci smażonego dorsza w gęstym, pomidorowym sosie z dodatkiem duszonego bakłażana i czerwonej papryki.

Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podana w sosie pomidorowym

Sos pomidorowy z bakłażanem i papryką

W garnku z grubym dnem, na maśle podsmażamy bakłażana, marchewkę i czerwoną paprykę pokrojone w kosteczkę. W trakcie smażenia dodajemy posiekane ząbki czosnku (można wycisnąć przez praskę do czosnku), wędzona paprykę, sól i świeżo mielony pieprz. Warzywa dokładnie obtaczamy w przyprawach.

Kiedy bakłażan z papryka delikatnie podduszą się na maśle, a przyprawy uwolnią swoje aromaty, dodajemy do garnka zawartość puszki pomidorów (najlepsze będą krojone) i łyżeczkę pasty harissa, która nieco zaostrzy nasze danie. Jeśli jesteście miłośnikami kuchni pikantnej – dodajcie ilość według własnych upodobań. Danie przykrywamy i dusimy około 40 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Polędwica z dorsza atlantyckiego
Polędwica z dorsza atlantyckiego

Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego

Na patelni rozgrzewamy olej.

Polędwicę z dorsza atlantyckiego oczyszczamy z ewentualnych ości, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i obtaczamy w mące kukurydzianej.

Tak przygotowaną rybę smażymy na złocisty kolor po około 5-8 minut z każdej strony. Pamiętajcie, że ryby nie lubią długich czasów smażenia, czy pieczenia, a długość smażenia ryby zależna jest od grubości filetu – im cieńszy, tym krócej.

Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podany w sosie pomidorowym
Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podana w sosie pomidorowym

Smażony dorsz w gęstym, pomidorowym sosie z dodatkiem duszonego bakłażana i czerwonej papryki

Na półmisek nakładamy odrobinę gęstego sosu pomidorowego z warzywami i równomiernie rozprowadzamy go po jego powierzchni. Na sosie układamy kawałki usmażonej ryby, którą przykrywamy pozostałą częścią sosu. Rybę odstawiamy na minimum kwadrans i możemy podawać.

Będzie smakowała wyśmienicie na zimno, w temperaturze pokojowej jak i na ciepło. Przed podaniem można posypać dodatkowo danie natką pietruszki.

Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podany w sosie pomidorowym
Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podana w sosie pomidorowym
Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podany w sosie pomidorowym
Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podana w sosie pomidorowym
Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podany w sosie pomidorowym
Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podana w sosie pomidorowym