Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego z duszonym na maśle bakłażanem, czerwoną papryką, podana w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI NA SMAŻONEGO DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM Z BAKŁAZANEM I PAPRYKĄ:
- 400 g dorsza atlantyckiego (polędwica)
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (spora)
- 1 łyżka pociętej natki pietruszki
- 1 łyżeczka pasty harissa (według uznania)
- świeżo mielony pieprz
- sól
- mąka kukurydziana
- olej
- masło
Sposób przygotowania:
Mówi się, że świąteczna kolacja, jest jedną z najzdrowszych, jakie zjadamy w ciągu roku, a to dlatego, że obfituje w dania rybne i kiszonki. Jeśli nie jesteście fanami klasycznej ryby po grecku, zapraszam Was na małą alternatywę dla tego dania w postaci smażonego dorsza w gęstym, pomidorowym sosie z dodatkiem duszonego bakłażana i czerwonej papryki.
Sos pomidorowy z bakłażanem i papryką
W garnku z grubym dnem, na maśle podsmażamy bakłażana, marchewkę i czerwoną paprykę pokrojone w kosteczkę. W trakcie smażenia dodajemy posiekane ząbki czosnku (można wycisnąć przez praskę do czosnku), wędzona paprykę, sól i świeżo mielony pieprz. Warzywa dokładnie obtaczamy w przyprawach.
Kiedy bakłażan z papryka delikatnie podduszą się na maśle, a przyprawy uwolnią swoje aromaty, dodajemy do garnka zawartość puszki pomidorów (najlepsze będą krojone) i łyżeczkę pasty harissa, która nieco zaostrzy nasze danie. Jeśli jesteście miłośnikami kuchni pikantnej – dodajcie ilość według własnych upodobań. Danie przykrywamy i dusimy około 40 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego
Na patelni rozgrzewamy olej.
Polędwicę z dorsza atlantyckiego oczyszczamy z ewentualnych ości, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i obtaczamy w mące kukurydzianej.
Tak przygotowaną rybę smażymy na złocisty kolor po około 5-8 minut z każdej strony. Pamiętajcie, że ryby nie lubią długich czasów smażenia, czy pieczenia, a długość smażenia ryby zależna jest od grubości filetu – im cieńszy, tym krócej.
Smażony dorsz w gęstym, pomidorowym sosie z dodatkiem duszonego bakłażana i czerwonej papryki
Na półmisek nakładamy odrobinę gęstego sosu pomidorowego z warzywami i równomiernie rozprowadzamy go po jego powierzchni. Na sosie układamy kawałki usmażonej ryby, którą przykrywamy pozostałą częścią sosu. Rybę odstawiamy na minimum kwadrans i możemy podawać.
Będzie smakowała wyśmienicie na zimno, w temperaturze pokojowej jak i na ciepło. Przed podaniem można posypać dodatkowo danie natką pietruszki.