Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 6-8

SKŁADNIKI NA DAHL Z DODATKIEM PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ:

  • 350 ml zielonej soczewicy
  • 200 ml pieczonej dyni piżmowej
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • 3 łyżki mleczka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka pasty harissa
  • około 1,5 l bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • pęczek natki pietruszki
  • masło/olej do smażenia
  • jogurt – 1 łyżka na porcję do podania
  • *sól

Sposób przygotowania:

Rok 2020 upływa nam głównie na marzeniach o podróżach, niż na nich samych. W chłodny, zimowy poranek chętnie wracamy do Indii, ale w nieco odmienionej formie. W poświątecznej lodówce została mi dynia piżmowa. Zainspirowana przepisem z książki „Warzywo” Dominiki Wójcik, postanowiłam podkręcić nieco swoją wersje dahlu i dodać do niej purée z pieczonej dyni.

Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa
Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa

Danie przygotowujemy podobnie jak w przepisie Dahl z zieloną soczewicą, jogurtem i natką pietruszki (z niewielkimi różnicami) – na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojoną drobno marchewkę. Dodajemy czosnek i przyprawy: mieszankę garam masala, imbir, paprykę wędzoną i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy.

Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa
Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa

Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy zieloną soczewicę, puszkę krojonych pomidorów i pastę harissa. Całość gotujemy około 15 minut. Do kielicha blendera wkładamy purée z pieczonej dyni i 2-3 chochle zupy. Gęstą pulpę dodajemy ponownie do garnka. Całość gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut. Podczas gotowania co jakiś czas mieszamy, a pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i posiekaną natkę pietruszki.

Gęstą zupę podajemy z łyżką jogurtu i odrobiną posiekanej natki pietruszki (natkę można zastąpić kolendrą). Purée dyniowe nadało zupie słodyczy, więc pikantna pasta idealnie będzie tu pasowała. Pastę można zastąpić papryczką chili, sambalem lub suszonymi płatkami chili.

Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa
Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa
Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa
Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa
Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa
Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa
Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa