Dahl z zielonej soczewicy z dodatkiem pieczonej dyni piżmowej i pasty harissa
SKŁADNIKI NA DAHL Z DODATKIEM PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ:
- 350 ml zielonej soczewicy
- 200 ml pieczonej dyni piżmowej
- 400 ml pomidorów w puszce
- 3 łyżki mleczka kokosowego z puszki
- 1 łyżka pasty harissa
- około 1,5 l bulionu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- pęczek natki pietruszki
- masło/olej do smażenia
- jogurt – 1 łyżka na porcję do podania
- *sól
Sposób przygotowania:
Rok 2020 upływa nam głównie na marzeniach o podróżach, niż na nich samych. W chłodny, zimowy poranek chętnie wracamy do Indii, ale w nieco odmienionej formie. W poświątecznej lodówce została mi dynia piżmowa. Zainspirowana przepisem z książki „Warzywo” Dominiki Wójcik, postanowiłam podkręcić nieco swoją wersje dahlu i dodać do niej purée z pieczonej dyni.
Danie przygotowujemy podobnie jak w przepisie Dahl z zieloną soczewicą, jogurtem i natką pietruszki (z niewielkimi różnicami) – na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojoną drobno marchewkę. Dodajemy czosnek i przyprawy: mieszankę garam masala, imbir, paprykę wędzoną i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy.
Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy zieloną soczewicę, puszkę krojonych pomidorów i pastę harissa. Całość gotujemy około 15 minut. Do kielicha blendera wkładamy purée z pieczonej dyni i 2-3 chochle zupy. Gęstą pulpę dodajemy ponownie do garnka. Całość gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut. Podczas gotowania co jakiś czas mieszamy, a pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i posiekaną natkę pietruszki.
Gęstą zupę podajemy z łyżką jogurtu i odrobiną posiekanej natki pietruszki (natkę można zastąpić kolendrą). Purée dyniowe nadało zupie słodyczy, więc pikantna pasta idealnie będzie tu pasowała. Pastę można zastąpić papryczką chili, sambalem lub suszonymi płatkami chili.