Kasza pęczak z pomidorkami koktajlowymi, natką pietruszki i pieczonym bakłażanem
SKŁADNIKI NA KASZĘ PĘCZAK Z POMIDORAMI I PIECZONYM BAKŁAŻANEM:
- 2 bakłażany
- 2-3 szalotki
- 400 ml pomidorów w puszce (krojone)
- pęczek natki pietruszki
- pęczek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- masło
- oliwa
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Dookoła wszyscy wspominają – jedź kasze, bo zdrowe, bo dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Ale co zrobić, kiedy jedyne, co większości przychodzi do głowy myśląc o kaszy to gryczana z roladą mięsną, sosem i buraczkami. No dobrze, może generalizuje, ale dla mnie kasza długo była zmorą z dzieciństwa – do czasu kiedy odkryłam, że kasza nie kończy się na kaszy gryczanej, a podać ją można na milion sposobów.
Kasza pęczak w pomidorowym sosie z pomidorkami koktajlowymi, szalotką i natką pietruszki podana z pieczonym bakłażanem może zmienić Wasz sposób myślenia o kaszach (a nawet o daniach bez mięsnych).
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim równomiernie rozkładamy kawałki bakłażana – ważne żeby kawałki były tej samej wielkości, żeby równomiernie się upiekły.
Bakłażana doprawiamy solą pieprzem i oliwą – przyprawy dokładnie wmasowujemy w kawałki warzyw. Doprawionego bakłażana pieczemy około 40 minut.
Kaszę pęczak gotujemy – na dwa kubki wody sypiemy kubek kaszy – z takiej ilości wyjdzie nam obiad na 2 dni dla 3ch osób. Do garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy kaszę, przykrywamy garnek i zmniejszamy moc kuchenki – ma lekko pyrkać, nie gotować się, żeby kasza nie wykipiała. Kaszę gotujemy zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu.
W tym czasie, w żeliwnym garnku na maśle przesmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Po kilku minutach dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, słodką paprykę i czosnek. Całość mieszamy dokładnie, żeby papryka oblepiła kawałki cebuli, a czosnek nie przypalił się. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ponownie chwilę smażymy. Kiedy pomidory zmiękną i puszczą sok dodajemy puszkę pomidorów krojonych (można zastąpić domowym przecierem lub sezonie letnim pomidorami pokrojonymi w kostkę), wlewamy nieco wody – tyle, żeby opłukać puszkę z sosu – i całość dusimy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec do sosu dodajemy ugotowana kaszę i posiekane natkę pietruszki i bazylię. Danie dusimy pod przykryciem około 5 minut – kasza już jest ugotowana, ma tylko nieco wchłonąć sosu .
Kaszę pęczak w pomidorowym sosie z pomidorkami koktajlowymi, szalotką i natką pietruszki podajemy z pieczonym bakłażanem. Jeśli nie jesteście fanami kaszy pęczak – wykorzystajcie inną.