Zielone szparagi na śniadanie - a Wy jak je podacie?
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE ZIELONE SZPARAGI Z CUKINIĄ I JAJKIEM W KOSZULCE (na porcję):
- pół większej cukinii
- 4-6 zielonych szparagów
- 2 jajka
- 1 łyżeczka octu
- oliwa (może być zwykła lub smakowa)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- świeży koperek
SKŁADNIKI GRILLOWANE ZIELONE SZPARAGI Z SEREM BURATTA I OLIWĄ CHILI (na 2 porcje):
- 14-16 zielonych szparagów
- ser buratta 200g
- pęczek szczypiorku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- suszone płatki chili
- oliwa chili
SKŁADNIKI GRILLOWANE ZIELONE SZPARAGI Z GRANKĄ (na porcję):
- 2 kromki chleba
- 2 jajka
- 5 zielonych szparagów
- sól
- świeżo mielony pieprz
- masło
- tarty ser grana padano
Sposób przygotowania:
Sezon na szparagi objawia się u mnie zazwyczaj tym, że są one na śniadanie, lunch, obiad i kolację! A i na deser ze szparagami bym nie narzekała 🙂 – jeśli też tak macie, poniżej znajdziecie propozycję na to, jak je podać. Przepisy są bardzo proste.
Te zielone zdecydowanie częściej goszczą na moim stole – nie obieram ich, wystarczy odłamać końcówki i można brać się do ich szykowania. Białe są bardziej czasochłonne – przed gotowaniem należy je dokładnie obrać, żeby nie były łykowate.
Grillowane zielone szparagi z cukinią i jajkiem w koszulce
Na rozgrzanej patelni przez kilka minut grillujemy zielone warzywa – szparagi i cukinię. W trakcie grillowania doprawiamy je solą i świeżo mielonym pieprzem.
W rondelu zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki octu. Kiedy doprowadzimy ją do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy jajka w koszulce. Jak? Na gorącą, ale nie wrzącą wodę wlewamy z miski surowe jajko. Jajko gotujemy około 3 minut, następnie wyciągamy, nieco osuszamy i gotowe.
Grillowane warzywa przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy ostrożnie jajka w koszulce, a całość doprawiamy odrobiną koperku i lekko skrapiamy dobrej jakości oliwą (można użyć np. oliwy z dodatkiem chili lub ziół).
Grillowane zielone szparagi z oliwą chili i serem burrata
Połączenie jednego z moich ukochanych serów – kremowej burraty z grillowanymi szparagami. Ser jest tak delikatny, że aż się prosi o ognisty dodatek chili.
Na grillowej patelni przygotowałam szparagi z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Podałam je razem z serem burrata, a całość doprawiłam oliwą z dodatkiem chili i odrobiną suszonych płatków chili dla podkręcenia ognistego charakteru 🙂 i nadania całości nieco wyrazistości.
Grillowane szparagi z serem burrata zjedliśmy z chlebem żytnim i twarogiem ze szczypiorkiem (twaróg półtłusty zmieszany z jogurtem greckim i szczypiorkiem).
Grillowane zielone szparagi na grzance z jajecznicą
To przepis podpatrzony na profilu Minta Eats na jej Instagramie. Widok obłędnego tosta z jajecznicą i szparagami sprawił, że musiałam go zjeść. Nieco odbiegłam od oryginału.
Na grillowej patelni opiekłam dwie kromki chleba – był to zwykły chleb pszenny. Następnie grillowałam szparagi doprawione odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. W tym czasie na maśle przygotowałam jajecznicę również doprawiając ją do smaku.
Chrupiące grzanki położyłam na talerzu, nie nich ułożyłam szparagi, a całość obsypałam tartym serem grana padano.
Na blogu czekają również inne przepisy z wykorzystaniem zielonych szparagów m.in. grzanki z sosem musztardowym i zupa krem ze szparagów z mięsnymi pulpecikami.