Duszony w miodzie rabarbar na grzance z jogurtem, miodem i płatkami migdałów
SKŁADNIKI NA GRZANKI Z DUSZONYM RABARBAREM:
- kilka łodyg rabarbaru
- miód (1,5 łyżki)
- bagietka / kromki chleba / chałka
- 2x skyr – jogurt typu islandzkiego (każdy po 150g)
- płatki migdałów
- masło (około 50g)
Sposób przygotowania:
Rabarbar nieodzownie kojarzy się z pysznym ciastem drożdżowym odsypanym słodką kruszonką. A gdyby tak inaczej – nie tylko w cieście? Do tego śniadania zainspirowała mnie Jarzynova i jej książka „Warzywo” – zresztą jedna z lepszych książek na mojej kulinarnej półce!
Rozgrzewamy 2 patelnie. Pierwsza to grillowa – przygotujemy na niej grzanki. U mnie były to grzanki z bagietki, ale można zastąpić je grzankami z chałki lub kromkami grillowanego chleba. Można je również przygotować w piekarniku.
Rabarbar obieramy i kroimy w słupki podobnej wielkości. Na drugiej patelni rozpuszczamy kawałek masła, dodajemy warzywo i sporą łyżkę miodu. Miód w maśle się rozpuści, a słodki płyn oblepi kawałki rabarbaru. Całość dusimy kilka minut, aż zobaczymy, że rabarbar zaczyna się powoli rozpadać – chcemy, żeby był mięciutki, ale wciąż w jednym kawałku.
Na talerzu układamy grzanki, a na nich sporą ilość jogurtu. Całość dekorujemy kawałkami duszonego w miodzie rabarbaru, płatkami migdałów i odrobiną płynnego miodu. Rabarbar możemy zjeść również bez grzanek – z jogurtem, miodem i płatkami migdałów.
Jeśli zamienimy grzanki z chleba na grzanki z chałki to danie może uchodzić nawet za deser 🙂