Lekkie purée z kalafiora z pikantnymi, grillowanymi zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce
SKŁADNIKI NA PUREE Z KALAFIORA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI:
- główka kalafiora
- 5 ziemniaków
- pęczek zielonych szparagów
- masło
- mleko
- suszone płatki chili
- lubczyk
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- oliwa chili
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
Prosty wiosenny obiad w postaci delikatnego, kremowego purée z kalafiora podanego z grillowanymi zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce. Aż szkoda, że póki co, w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza pięknymi wiosennymi dniami. Taki obiad najlepiej smakowałby jedzony na balkonie w promieniach słońca pod błękitnym niebem.
Ziemniaki obieramy i kroimy na nieco mniejsze części. Gotujemy je w osolonym wrzątku razem z kalafiorem pokrojonym w różyczki. W ciągu 20 minut warzywa powinny się ugotować. Następnie ziemniaki i kalafior odcedzamy z wody, dodajemy masło i mleko (tylko odrobinę) i dokładnie ubijamy, żeby w purée nie było grudek.
Na grillowej patelni szykujemy zielone szparagi z dodatkiem płatków chili, oliwy i szczypty soli.
W rondelku gotujemy wodę z odrobiną octu i szczyptą soli. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy jajka w koszulce. Na każde jajko przypada około trzech minut gotowania, żeby było gotowe.
Na talerz nakładamy porcję kremowego puree, na nim układamy szparagi i jajko w koszulce. Całość doprawiamy kilkoma kroplami oliwy chili, szczyptą suszonych płatków chili, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i odrobiną lubczyku.