Kotleciki z kaszy pęczak z cukinią i purée z kalafiora, podane z pikantnym sosem pomidorowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 8

SKŁADNIKI NA KOTLECIKI Z KALAFIORA:

  • około 200 ml purée z kalafiora
  • szklanka tartej cukinii
  • duży kubek kaszy pęczak (przed ugotowaniem, 300 ml)
  • bułka tarta
  • 2 jajka M
  • *sól
  • pieprz
  • olej/masło/oliwa do smażenia

SKŁADNIKI NA PIKANTNY SOS POMIDOROWY:

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • suszone oregano
  • suszony lubczyk
  • pęczek natki pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • suszone płatki chili
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • masło/oliwa/olej

Sposób przygotowania:

Pomysł na kotleciki z kaszy pęczak z dodatkiem cukinii i purée z kalafiora powstał troszkę przez przypadek. Dzień wcześniej jedliśmy szparagi na purée i zostało nam około szklanka, którą trzeba było wykorzystać. Można było oczywiście ją podgrzać i podać do obiadu, ale można było również na jej bazie przygotować kotleciki z kaszą. Jeśli nie macie pozostałego z obiadu purée z kalafiora ugotujcie około 1/4 dużej główki kalafiora, z jednym ziemniakiem, następnie ugniećcie całość na gładki mus.

Kotleciki z kaszy pęczak z cukinią i purée z kalafiora, podane z pikantnym sosem pomidorowym
Kotleciki z kaszy pęczak z cukinią i purée z kalafiora, podane z pikantnym sosem pomidorowym

Kubek kaszy pęczak gotujemy około 20 minut w podwójnej ilości wody pod przykryciem z odrobiną soli. Na 300 ml kaszy dajemy 600 ml wody. Ugotowaną kaszę najlepiej odcedzić na drobnym sitku, żeby pozbyć się wody, której kasza nie wchłonęła podczas gotowania. Kaszę musimy przestudzić.

Do dużej miski przekładamy purée z kalafiora i dodajemy kaszę, jajka i szklankę tartej na grubych oczkach cukinii. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy na jednolitą masę i dodajemy tartą bułkę – tyle, aby wchłonęła wilgoć i kotleciki z łatwością dały się formułować.

Kotleciki smażymy z obu stron przez kilka minut, aż pięknie się zarumienią.

Kotleciki z kaszy pęczak z cukinią i purée z kalafiora, podane z pikantnym sosem pomidorowym
Kotleciki z kaszy pęczak z cukinią i purée z kalafiora, podane z pikantnym sosem pomidorowym

Kotleciki z kaszy pęczak podałam z pikantnym sosem pomidorowym. Na odrobinie rozpuszczonego masła podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek razem z papryką, suszonymi płatkami chili, oregano i lubczykiem. Przyprawy w trakcie smażenia mieszamy, żeby się nie przypaliły. W razie potrzeby można dodać odrobinę tłuszczu, jeśli masa będzie zbyt gęsta.

Do podsmażonych przypraw dodajemy szklankę pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne kilka minut. Kiedy pomidorki zaczną się nieco rozpadać – dodajemy pomidory w puszcze. Sos dusimy na małym ogniu około 40 minut, aż zrobi się gęsty. Pod koniec duszenia dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki.

Kotleciki z kaszy pęczak z dodatkiem purée z kalafiora i tartej cukinii podałam z pikantnym sosem pomidorowym i lekką sałatką. Z powyższych ilości wyjdzie Wam obiad na 2 dni, dla 4 osobowej rodziny. Kotleciki, ze względu na Piotrka są dość delikatne. Dodatek pikantnego i wyrazistego sosu pomidorowego dodaje im charakteru.

Kotleciki z kaszy pęczak z cukinią i purée z kalafiora, podane z pikantnym sosem pomidorowym
Kotleciki z kaszy pęczak z cukinią i purée z kalafiora, podane z pikantnym sosem pomidorowym
Kotleciki z kaszy pęczak z cukinią i purée z kalafiora, podane z pikantnym sosem pomidorowym
Kotleciki z kaszy pęczak z cukinią i purée z kalafiora, podane z pikantnym sosem pomidorowym