Zupa z pieczonych pomidorów z pieczonym czosnkiem i papryką doprawiona czosnkiem niedźwiedzim

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 80 min. Ilość porcji: 8

SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z PIECZONYCH POMIDORÓW:

  • około 8-10 pomidorów średniej wielkości
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1,5 cebuli białej
  • główka czosnku
  • 1 por
  • pęczek natki pietruszki
  • czosnek niedźwiedzi (suszony)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa chili
  • olej/masło/oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Powoli nastaje czas na świeże, słodkie od słońca, rumiane pomidory, których zapach przywołuje na myśl jedynie przyjemne chwile… przynajmniej u mnie tak to działa – kocham pomidory chyba w każdej postaci, a szczególnie latem, kiedy można je zrywać prosto z krzaka na teściowej działce. Miałam nawet krótki epizod zabawy w hodowanie pomidorowych krzaków na balkonie, ale ledwo pokazywały się owoce, jeszcze zielone, a już niknęły w Jojusiowym brzuszku.

Zupa z pieczonych pomidorów  z pieczonym czosnkiem i papryką doprawiona czosnkiem niedźwiedzim
Zupa z pieczonych pomidorów z pieczonym czosnkiem i papryką doprawiona czosnkiem niedźwiedzim

Głęboką blachę do pieczenia wyłożyłam papierem i równomiernie rozłożyłam na niej kawałki warzyw – pomidory przekrojone na pół, kawałki papryk pozbawionej gniazd nasiennych i główkę czosnku również przekrojoną na pół. Warzywa doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem i skropiłam oliwą z dodatkiem chili. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (z termoobiegiem) na 50 minut. W międzyczasie zaglądałam i nieco obracałam warzywa, żeby się upiekły.

W dużym, żeliwnym garnku podgrzałam olej z odrobiną masła. Usmażyłam na nim cebulę i pora – oba drobno pokrojone. W trakcie smażenia całość doprawiałam solą i czosnkiem niedźwiedzim.

Zupa z pieczonych pomidorów  z pieczonym czosnkiem i papryką doprawiona czosnkiem niedźwiedzim
Zupa z pieczonych pomidorów z pieczonym czosnkiem i papryką doprawiona czosnkiem niedźwiedzim

Kiedy cebula i por zmiękły dodałam upieczone warzywa razem z sokiem jaki z nich wypłynął. Czosnek wycisnęłam z łupinek. Garnek przykryłam i poczekałam, aż całość się zagotuje i chwile poddusi. Pod koniec gotowania dodałam pokrojona natkę pietruszki, a następnie całość zmiksowałam na krem.

Zupa wyszła wystarczająco gęsta i świetnie się sprawdzi, jako letni obiad, kiedy nie koniecznie chcemy czegoś ciężkiego i bardzo sycącego. Jeśli byśmy chcieli ją bardziej zagęścić, wówczas w trakcie gotowania można dodać ziemniaki lub zieloną soczewicę.

Zupę możemy udekorować natką pietruszki i podać ze świeżym pieczywem.

Zupa z pieczonych pomidorów  z pieczonym czosnkiem i papryką doprawiona czosnkiem niedźwiedzim
Zupa z pieczonych pomidorów z pieczonym czosnkiem i papryką doprawiona czosnkiem niedźwiedzim
Zupa z pieczonych pomidorów  z pieczonym czosnkiem i papryką doprawiona czosnkiem niedźwiedzim
Zupa z pieczonych pomidorów z pieczonym czosnkiem i papryką doprawiona czosnkiem niedźwiedzim