Pesto z cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów i chili - podane z makaronem, plackami warzywnymi lub kaszą
SKŁADNIKI NA PESTO Z CUKINII:
- 430 g cukinii
- 2 łyżki orzeszków pinii (około 30 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 suszone pomidory
- około 80 ml oliwy (ważne, żeby oliwa nie była gorzka!)
- suszone płatki chili / papryczka chili (opcjonalnie)
- sól
Sposób przygotowania:
Proste pesto z charakterem – u mnie w wersji z chili – zdecydowanie dobrze prezentuje się w wielu wariantach. Próbowaliśmy go z kaszą gryczaną, z makaronem spaghetti, z plackami warzywnymi i na kanapkach, jako dodatek, i za każdym razem smakowało wyśmienicie.
Jak przygotować pesto z cukinii?
Cukinie kroimy w grubszą kostkę – około 1 centymetra. Podsmażamy ją do miękkości na patelni, na odrobinie oliwy. W trakcie smażenia cukinię doprawiamy szczyptą soli.
Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni.
Do kielicha blendera przekładamy kawałki miękkiej cukinii, uprażone orzechy i pozostałe dodatki – suszone pomidory, czosnek oraz pozostałą cześć oliwy. Jeśli chcecie mieć pesto z charakterem dodajcie również suszone płatki chili lub dowolną pikantną papryczkę. Całość miksujemy na gładką masę, sprawdzamy smak i jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze odrobinę lub, jeśli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze ciut oliwy.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce – moją porcję zużyłam w 4 dni i wyszły mi z tego 4 obiady.
Bardzo ważne, w każdy pesto jest dobrej jakości oliwa – jeśli użyjecie gorzkiej, może się zepsuć cały smak. Możecie również wykorzystać oliwę doprawioną ziołami.
Makron z pesto, serem grana padano i orzeszkami
Najprostszym i chyba najbardziej powszechnym sposobem na wykorzystanie pesto, jest podanie go z makaronem. Wystarczy ugotować ulubiony makaron – w moim przypadku było to spaghetti.
Ugotowany makaron odcedziłam, przełożyłam ponownie do garnka, dodałam pesto i całość wymieszałam. Porcję makaronu nałożyłam na talerz, a całość podałam ze ściętymi kawałkami sera grana padano (można użyć parmezanu) i posiekanymi orzeszkami pinii.
Kasza z pesto z cukinii
Innym, nieco nieoczywistym sposobem na wykorzystanie tego pesto było podanie go z kaszą gryczaną. Kasza gryczana ma to do siebie, że lubi nieco „pływać” w sosie – takie wspomnienie z dzieciństwa.
Ugotowaną kaszę przełożyłam do miseczki i nałożyłam solidną porcję pesto – całość dokładnie wymieszałam, żeby ziarenka kaszy oblepiły się nim dokładnie.
Myślę, że z powodzeniem możecie kaszę gryczaną zamienić na inną, ulubioną.
Warzywne placki z jogurtem skyr i pesto z cukinii
Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i marchewki podane z jogurtem skyr i pesto z cukinii. Do przygotowania placków potrzebujemy:
- 320 g ziemniaków (tarte na grubych oczkach),
- 410 g cukinii (tarta na grubych oczkach),
- 100 g marchewki (tarta na grubych oczkach),
- 2 jajka (M),
- mąka pszenna (u mnie było to około 5 łyżek),
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Składniki na placki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub oliwy do smażenia – po kilka minut z każdej strony.
Usmażone, złociste i chrupiące placki podajemy z odrobiną jogurtu skyr i pesto z cukinii.