Smażony filet z łososia na tucznym kalafiorze z dodatkiem cukinii
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA Z KALAFIOREM:
- 359 g łososia atlantyckiego ze skórą
- 1 mała główka kalafiora
- pół cukinii
- świeżo mielony pieprz
- sól
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Danie jest tak proste, że zastanawiałam się czy w ogóle dawać je jako przepis na bloga, ale uwielbiam takie proste i mało skomplikowane połączenia. W końcu nie zawsze trzeba spędzać długie godziny na szykowaniu obiadu.
W dużym garnku gotujemy wodę. W osolonym wrzątku gotujemy różyczki kalafiora przez około 10 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę.
Ugotowane warzywa dokładnie odcedzamy, a następnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Filet z łososia atlantyckiego najpierw oczyszczamy z ości, a następnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy go na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez 10-15 minut, układając rybę skórą do dołu. Na ostatnia minutę odwracamy filet, żeby i jego wierzch nabrał rumieńców. Pamiętajmy, że czas smażenia ryby jest zależny od grubości filetów – moje smażyły się około 12 minut.
Po usmażeniu ryby możemy podawać. Na talerzach układamy porcje tłuczonego kalafiora z dodatkiem cukinii, a na wierzchu układamy kawałek łososia. Całość dekorujemy odrobiną natki pietruszki.
Prawda, że proste?