Ser burrata z mandarynkami, prażonymi orzeszkami pinii, pestkami słonecznika i pietruszką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 15 min. Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI NA BURRATĘ Z MANDARYNKAMI:

  • 2 sery burrata
  • 3 mandarynki
  • pół łyżeczki płynnego miodu
  • 70 ml oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżka posiekanej tanki pietruszki
  • odrobina czarnuszki

Sposób przygotowania:

Coś specjalnego dla miłośników śniadań na słodko. Delikatny ser burrata w towarzystwie mandarynek, chrupiących pestek i orzechów, a całość polana odrobiną słodkiego sosu. Kto się skusi?

Ser burrata z mandarynkami, orzeszkami pinii, pestkami słonecznika i pietruszką
Ser burrata z mandarynkami, orzeszkami pinii, pestkami słonecznika i pietruszką

Mandarynki obieramy ze skórki i czyścimy z białych błonek. Owoce kroimy na plastry, które układamy na talerzu.

Na plastrach mandarynki kładziemy kulkę sera burrata. Całość posypujemy prażonymi nasionami słonecznika i nieco posiekanymi orzeszkami pinii (słonecznik i orzeszki „smażymy” na suchej patelni, aż się nieco przyrumienią).

W szklance łączymy oliwę z odrobiną płynnego miodu, szczyptą soli i pieprzu. Słodkim sosem polewamy ser i owoce, a całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki i czarnuszką.

Ser burrata z mandarynkami, orzeszkami pinii, pestkami słonecznika i pietruszką
Ser burrata z mandarynkami, orzeszkami pinii, pestkami słonecznika i pietruszką
Ser burrata z mandarynkami, orzeszkami pinii, pestkami słonecznika i pietruszką
Ser burrata z mandarynkami, orzeszkami pinii, pestkami słonecznika i pietruszką