Ser burrata z mandarynkami, prażonymi orzeszkami pinii, pestkami słonecznika i pietruszką
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA BURRATĘ Z MANDARYNKAMI:
- 2 sery burrata
- 3 mandarynki
- pół łyżeczki płynnego miodu
- 70 ml oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 łyżka posiekanej tanki pietruszki
- odrobina czarnuszki
Sposób przygotowania:
Coś specjalnego dla miłośników śniadań na słodko. Delikatny ser burrata w towarzystwie mandarynek, chrupiących pestek i orzechów, a całość polana odrobiną słodkiego sosu. Kto się skusi?
Mandarynki obieramy ze skórki i czyścimy z białych błonek. Owoce kroimy na plastry, które układamy na talerzu.
Na plastrach mandarynki kładziemy kulkę sera burrata. Całość posypujemy prażonymi nasionami słonecznika i nieco posiekanymi orzeszkami pinii (słonecznik i orzeszki „smażymy” na suchej patelni, aż się nieco przyrumienią).
W szklance łączymy oliwę z odrobiną płynnego miodu, szczyptą soli i pieprzu. Słodkim sosem polewamy ser i owoce, a całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki i czarnuszką.