Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzoną papryką
SKŁADNIKI NA ZUPĘ RYBNĄ Z DORSZEM:
- filet z dorsza czarnego
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- pół czerwonej papryki
- garść fasolki szparagowej zielonej (mrożona)
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- czosnek niedźwiedzi
- papryka wędzona
- papryka czerwona słodka
- suszone oregano
- sól
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- oliwa / olej / masło
- 0,75 l wody
Sposób przygotowania:
Ten moment, kiedy mróz gdzieniegdzie maluje jeszcze wzory na naszych szybach, oferta warzyw sezonowych obfituje w głównie w bulwy i korzenie, a brzuszek marzy o czymś lżejszym, choć nadal sycącym i rozgrzewającym. Zapraszam na miskę pysznej i aromatycznej zupy rybnej pełnej warzyw.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy na nim pokrojone w drobna kostkę marchewkę, seler naciowy, czerwoną paprykę i pora. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy: słodką czerwoną paprykę, paprykę wędzoną, czosnek niedźwiedzi i suszone oregano. Całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy, żeby przyprawy oblepiły wszystkie kawałeczki warzyw. Smażymy 3-5 minut pilnując i co jakiś czas mieszając.
Obsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy zieloną fasolkę szparagową (u mnie była z oferty warzyw mrożonych – letnie zbiory pozostały już tylko wspomnieniem) i drobno posiekane dwa ząbki czosnku.
Zupę doprawiamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 8 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy zawartość garnka i wkładamy filet z dorsza czarnego pokrojony na duże kawałki. Gotujemy jeszcze przez około 8-10 minut – w tym czasie ryba powinna się ugotować.
Zupę podajemy w miseczkach z odrobiną natki pietruszki.
Jeżeli chcielibyście, aby zupa była jeszcze bardziej sycąca, dodajcie do niej ziemniaki pokrojone w kosteczkę lub soczewicę.