Gęsty jogurt z pieczonymi pomidorkami, awokado i jajkiem w koszulce
SKŁADNIKI NA JOGURT Z PIECZONYMI POMIDORKAMI:
- Jogurt typu skyr lub grecki (350-400 ml)
- pół awokado
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- oliwa
- suszone oregano
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- świeży tymianek
- łuskany słonecznik
Sposób przygotowania:
Co powiecie na miseczkę chłodnego jogurtu podaną z gorącymi pomidorkami koktajlowymi i delikatnym jajkiem w koszulce? Gwarantuję, że ta propozycja znajdzie wśród Was wielu zwolenników 🙂 a i w przygotowaniu nie jest tak skomplikowana!
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy garść pomidorków koktajlowych – niektóre zostawiłam w całości, a inne przekroiłam na pół. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i oregano, dodajemy posiekany ząbek czosnku, mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
W tym czasie w rondelku zagotowujemy wodę z octem i solą – na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę octu i szczyptę soli. Wodę doprowadzamy do wrzątku i zmniejszamy moc palnika, żeby jedynie mrugała. Do wody delikatnie wrzucamy jajka i gotujemy je około 3 minuty, następnie odsączamy.
Jogurt doprawiamy szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu. Doprawiony jogurt wykładamy do miseczek – około 150-200 mililitrów na osobę. Na jogurt wykładamy cieniutkie plastry awokado, następnie dajemy upieczone, gorące pomidorki koktajlowe i jajko w koszulce. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, świeżymi gałązkami tymianku i pestkami słonecznika. Na koniec całość polewamy oliwą z przyprawami, w której piekły się pomidorki.
Do tego dania świetnie sprawdzi się także pieczony bakłażan, a już niedługo będzie można podać tak jogurt z pieczonymi, zielonymi szparagami.