Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 75 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z PIECZONYCH POMIDORÓW:

  • około 1 kg pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • około 1 litra bulionu
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2-3 spore ziemniaki
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn - jedna spora gałązka
  • suszone płatki chili
  • czarny sezam
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidorowego sierpnia ciąg dalszy, ale czego się spodziewać, skoro człowiek dopasowuje się do kalendarza matki natury i chłonie to co najlepsze w sezonie.

Tym razem lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i pieczonej, zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami w mundurkach, które, również upiekłam. Chyba stałam się fanką pieczonych warzyw. Ostatnio często królują na naszych talerzach i można z nich zrobić naprawdę wszystko – od dodatków do dań, przez zupy, po sosy.

Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami
Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami

Na blasze układamy kawałki pomidorów i zielonej papryki. Moje pomidory były niewielkie, więc przekroiłam je jedynie na pół. Warzywa doprawiłam świeżym tymiankiem, szczyptą soli, odrobiną świeżo mielonego pieprzu i skropiłam oliwą.

Warzywa piekły się 45 minut w 190 stopniach (grzanie od góry), a następnie przełożyłam do żeliwnego garnka, zalałam bulionem, dodałam czerwoną soczewicę i gotowałam na wolnym ogniu około 20-25 minut. Na koniec zupę zmiksowałam na krem.

Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami
Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami

Trzy duże ziemniaki dokładnie umyłam. Pokroiłam je na łódeczki, skropiłam oliwą, doprawiłam solą i dodałam świeży rozmaryn. Warzywa dokładnie natarłam.

Ziemniaki piekłam około 50 minut w 200 stopniach (grzanie od góry). W trakcie pieczenia obracałam je, żeby równomiernie się przypiekały z każdej strony. Z upieczonych ziemniaków bardzo łatwo odchodzi skórka, jeżeli Wasze maluchy, tak jak mój, niekoniecznie chcą jeść wersje w mundurkach, bo nagle okazuje się, że takich nigdy nie lubił, a kilka dni wcześniej spałaszował cały talerz 🙂

Zupę podałam z kawałkami pieczonych ziemniaków i posypałam czarnym sezamem.

Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami
Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami
Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami
Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami
Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami
Lekko pikantna zupa z pieczonych pomidorów i zielonej papryki podana z rozmarynowymi ziemniakami