Bulion z kurkami smażonymi na maśle i makaronem Mie
SKŁADNIKI NA BULION Z MAKARONEM MIE I KURKAMI:
- 1 litr bulionu (mięsny, warzywny)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- opakowanie makaronu Mie
- garść kurek
- 1 łyżka masła
- szczypiorek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Bulion to podstawa naszej kuchni, a wariacje na temat niedzielnego rosołu stałym bywalcom bloga, są już bardzo dobrze znane – tu znajdziecie pomysł na wersje z wołowiną i jajkiem lub ze smażonym tofu i grzybami mun, a na moim profilu na Instagramie znajdziecie wersję m.in. z wodorostami wakame, grzybami mun i z sezamem.
Najtrudniejsze i najbardziej pracochłonne w tym daniu jest przygotowanie dobrego bulionu, szczególnie tego mięsnego, który godzinami pyrka na małym ogniu. Oczywiście do tego dania możecie wykorzystać bulion warzywny – według uznania. Kiedy już go macie – reszta to łatwizna.
W osobnych garnkach gotujemy jajka na twardo i makaron Mia zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy, a jajka obieramy ze skorupek.
W trakcie gotowania makaronu, na patelni roztapiamy kawałek masła i smażymy na nim oczyszczone kurki. Doprawiamy je solą i świeżo mielonym pieprzem. Grzyby smażymy kilka minut.
Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe, na blacie stawiamy 4 miseczki. Do każdej wkładamy makaron, a na nim układamy jajka przekrojone na pól, odrobinę usmażonych na maśle kurek i szczyptę posiekanego szczypiorku. Całość zalewamy gorącym bulionem.
Wskazany w przepisie czas nie uwzględnia przygotowania bulionu.