Pieczony filet z pstrąga łososiowego w tymianku podany na grzankach z kozim serem, ogórkiem i czarnym sezamem
SKŁADNIKI NA PIECZONEGO PSTRĄGA:
- filet z pstrąga łososiowego ze skórą
- suszony tymianek
- świeżo mielony pieprz
- sól
- kilka plastrów cytryny lub pomarańczy
- oliwa
SKŁADNIKI NA GRZANKI:
- bagietka
- kozi serek kanapkowy
- sałata
- świeży ogórek
- czarny sezam
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Jak w bardzo prosty sposób urozmaicić swoje codzienne śniadania lub kolacje? Ja często piekę rybę, której mięso później mogę wykorzystać i położyć na kanapkach czy grzankach. Upieczenie jej zajmuje niewiele czasu, a rybę można trzymać w lodówce przez kilka dni.
W naszym przypadku jest to również doskonała alternatywa dla tego typu gotowych potraw dostępnych w sklepach, z których najczęściej nie możemy skorzystać, ze względu na alergie pokarmowe Piotrusia.
Pstrąg pieczony w tymianku
Filety z ryby, w moim przypadku z pstrąga łososiowego, oczyszczamy z ewentualnych ości.
W naczyniu żaroodpornym, na dnie, układamy kilka plastrów cytryny i/lub pomarańczy. Na nich, skórą do dołu, kładziemy filety z pstrąga łososiowego. Rybę doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Na koniec skrapiamy całość odrobiną oliwy.
Pstrąga pieczemy przez 20-30 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od grubości filetów – im grubszy, tym dłuższy czas pieczenia.
Upieczona rybę możemy wykorzystać do kanapek, grzanek lub sałatek. Przestudzoną przykrywamy i trzymamy kilka dni w lodówce. Mięso po upieczeniu pięknie odchodzi od skóry.
Grzanki z kozim serkiem i pieczonym pstrągiem
Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy lub grillujemy, żeby nagrała rumieńców i chrupkości. Grzanki smarujemy kozim serkiem kanapkowym, układamy liście ulubionej sałaty, kawałki pieczonej ryby i plastry ogórka. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i nasionami czarnego sezamu.
Zamiast pstrąga możecie wykorzystać polędwice z dorsza, łososia lub inną rybę.