Babka wielkanocna z pistacjoladą, polana słodkim lukrem
SKŁADNIKI NA BABKĘ WIELKANOCNĄ Z PISTACJOLADĄ:
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 50 g pistacjolady od Basia Basia
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka owsianego
Sposób przygotowania:
Lubię ten przepis za jego prostotę. Wystarczy wszystko włożyć do miski, wymieszać, przelać do formy, wstawić do piekarnika, chwilkę poczekać i gotowe.
Postawą jest tu przepis na babkę wielkanocną (przepis tutaj) z drobnymi modyfikacjami. Nie ma co ukrywać, to też dobry pretekst, żeby w pewnym sensie przetestować podstawowy przepis. Piotrek nieco urósł, ciasta już nie szykuję z nim na rękach – teraz to on miesza w misce, więc im mniej skomplikowany lista rzeczy do zrobienia, tym większa zabawa w kuchni, bez myślenia, że pomylimy kolejność lub pominiemy jakiś etap przygotowań.
Baba wielkanocna z odrobiną pistacjolady
Pistacjolada to nic innego jak krem na bazie nerkowców z pistacjami i daktylami. Smarujemy nim kanapki, rogale, naleśniki lub dodajemy do deserów. Do ciasta również nadaje się doskonale.
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki. Miękkie masło, mąkę, jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia i właśnie pistacjoladę. Całość miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Masa ciasta powinna być gęsta, ale płynna.
Masę przelewamy do litrowej formy na babkę uprzednio posmarowana delikatnie tłuszczem i obsypana cukrem pudrem.
Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Po przestudzeniu oblewamy je lukrem lub dekorujemy na swój własny, wymyślny sposób.