Wielkanocne grzanki z tłuczonym zielonym groszkiem i jajkiem ugotowanym na twardo
SKŁADNIKI NA WIELKANOCNE GRZANKI Z GROSZKIEM:
- 200 g groszku
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 jajka na twardo
- 1 bagietka
- sól
- świeżo mielony pieprz
- suszone oregano
- 1 łyżka masła
- sok z połowy limonki
- około 50 ml wody
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Proste grzanki, które sprawdzą się nie tylko od święta. Z kilku składników możecie wyczarować prawdziwe cudo w iście wiosennych kolorach, a wdzięczny, lekko słodkawy groszek podany na chrupiącej grzance na pewno zyska grono stałych wielbicieli.
Bagietkę kroimy na kromki, które opiekamy w piekarniku lub na patelni, aż będą rumiane i chrupiące.
Mrożony groszek przekładamy do rondelka i ustawiamy małą moc palnika. Dodajemy kawałek masła i czekamy chwilę, aż groszek się rozmrozi, a masło roztopi. Teraz możemy nieco zwiększyć moc.
Ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i drobno siekamy (lub przepuszczamy przez wyciskarkę do czosnku), następnie dodajemy do groszku. Skrapiamy całość sokiem z limonki, dolewamy odrobinę wody i czekamy, aż groszek się ugotuje.
W trakcie gotowania zawartość rondelka doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i suszonym oregano. Kiedy groszek będzie miękki, a woda odparuje, groszek tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dzięki temu, część będzie niczym pasta, a cześć pozostanie nieco zgniecionym ziarenkiem.
Tłuczony groszek nakładany na opieczoną bagietkę. Na każdą kromkę układamy 1-2 plasterki jajka ugotowanego na twardo. Całość możemy obsypać posiekanym szczypiorkiem.