Makaron linguine z mleczkiem kokosowym, pieczarkami i zielonym groszkiem

Trudność: Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA DANIE:

  • makaron linguine
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • pół kubka mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • około 50 ml wody
  • grana padano
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej/oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Absolutnie kojące danie, które rozgrzeje serduszko w jesienne chłodne popołudnia, otuli, kiedy za oknem prószy śnieg i doda uśmiechu w trakcie szarości i deszczu. Kto się skusi?

Na patelni, na odrobinie oleju usmażyłam cebulę. Kiedy zmiękła, dodałam do niej pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażyłam dalej. Całość w trakcie doprawiłam solą morską, świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi dwoma ząbkami czosnku.

Jak pieczarki zrobiły się rumiane dolałam odrobinę wody i mleczko kokosowe. Zmniejszyłam moc palnika i zostawiłam na kilka minut, żeby smaki się połączyły. W trakcie duszenia, tuż przed dodaniem do sosu makaronu, dodałam mrożony, zielony groszek – wystarczy mu kilka minut w sosie, żeby był gotowy.

W trakcie smażenia pieczarek ugotowałam makaron linguine. Kiedy był już niemal gotowy, dodałam go do sosu razem z odrobinką wody z gotującego się makaronu dla jego rozrzedzenia. Na koniec dodałam tarty ser grana padano, całość dokładnie wymieszałam, żeby sos oblepił makaron.

Makaron linguine z sosem z mleczka kokosowego z pieczarkami i zielonym groszkiem podałam z odrobiną tartego grana padano (sera nigdy dość!).