Jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE JAJKA W POMIDORACH (porcja na 4 osoby):

  • 4 jajka
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • 125 g wędzonego boczku
  • kawałek pora
  • pół czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • *sól

Sposób przygotowania:

Jajka w pomidorach to taka wariacja na temat szakszuki nieco po polsku, bo z wędzonym boczkiem, porem i natką pietruszki. W naszej szalonej rzeczywistości „zostań w domu” dobrze jest powędrować po kulinarnym świecie, nawet jeśli składniki dania raczej pozostawiają nas na gruncie polskim, to inspiracja jest z Bliskiego Wschodu.

Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki na talerzu śniadaniowym.

Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki, czyli szakszuka po polsku 🙂

Zapraszam na małe #kulinarnepodróże #palcempomapie 🙂

Przepis na szakszukę znajdziecie tutaj.

Tego typu śniadania często goszczą u nas w weekendy, a w te bardzo gorące letnie dni zastępują obiad 🙂

Szakszuka po polski, czyli zapiekane jajka w pomidorach

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony boczek z dodatkiem cieniutko pokrojonego pora. Po chwili (jak boczek wytopi nieco tłuszczyku) dorzucamy czerwoną paprykę i całość doprawiamy solą, drobno siekanym czosnkiem, kuminem i wędzoną papryką.

Składniki dokładnie mieszamy, żeby warzywa i mięso oblepiły się przyprawami.

Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki - krok po kroku.

Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki, czyli szakszuka po polsku 🙂 – 1 smażymy boczek z dodatkiem pora i czerwonej papryki i dodajemy przyprawy | 2 dodajemy pomidory z puszki, jajka i natkę pietruszki

Na patelnie dodajemy pomidory w puszce – najlepiej wybrać te krojone, ale jeśli macie w całości można je albo rozgnieść łyżką na patelni, albo jeszcze w puszce pokroić ostrym nożem (rozgniatanie czasem przysparza odrobinę pomidorowych plam tu i tam, szczególnie jak podczas gotowania mały szkrab ciągnie za nogawkę piżamy).

Pomidory razem z warzywami i boczkiem smażymy kilka minut, aż sok pomidorowy odparuje, a masa stanie się gęsta. Wbijamy jajka, doprawiamy z góry odrobina pieprzu i posiekana natka pietruszki, przykrywamy i smażymy, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Zapiekane jajka w pomidorach podajemy z chrupiącym pieczywem. Uwielbiam pieczywo maczane w rozlanym żółtku z odrobiną pomidorowej, aromatycznej masy.

Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki smażą się na żeliwnej patelni.

Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki, czyli szakszuka po polsku 🙂
Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki na talerzu śniadaniowym.

Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki, czyli szakszuka po polsku 🙂
Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki na talerzu śniadaniowym.
Zapiekane jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki, czyli szakszuka po polsku 🙂